Megváltozott a társadalmi elvárás az anyákkal szemben

2020. 05. 03.
Szerző: MTI
Az utóbbi húsz-harminc évben megváltozott a társadalmi elvárás az édesanyákkal szemben – állítja Steigervald Krisztián generációkutató.

Kifejtette: korábban a közösségi elvárás csak az volt, hogy a nő egy bizonyos kor után legyen feleség és anya. Mostanra több lett az elvárás: már nemcsak otthon, hanem a munkahelynükön is helyt kell állniuk, ráadásul fontossá vált az is, hogy az apa mellett a nők is sikeresek legyen a karrierjükben.A kutató rámutatott arra, hogy a „jó anya” szerep nagy kihívás, komoly dilemma elé állítja a nőket. Manapság egyre több magazin is foglalkozik azzal a témával, hogyan lehet valaki tökéletes anya.

Hozzátette: a mostani 30-as, 40-es szülők nagyon maximalisták. Az anyák „nagyon sok súlyt tesznek magukra”, vagy társadalmi elvárásból, vagy a saját maximalizmusuk miatt. Ez nagyon sok energiát vesz el – hangsúlyozta a kutató, aki szerint emiatt nem csak erre az egy napra, hanem többre is szükség lenne egy évben, amikor kiemelten odafigyelünk az édesanyákra.

Forrás: MTI

Így köszönti az édesanyákat a Fővárosi Állatkert

Így köszönti az édesanyákat a Fővárosi Állatkert

Anyák napja alkalmából a Fővárosi Állat- és Növénykert is szeretett volna kedveskedni, ezért a cseperedő kisállatokról szóló kisfilmmel köszöntik az édesanyákat.
A gyermekkori prevencióra fókuszálnak márciusban

A gyermekkori prevencióra fókuszálnak márciusban

Onkológiai betegségekkel, mozgásszervi elváltozásokkal, a cukorbetegséggel, valamint az egyre több gyermeket érintő elhízással kapcsolatban is készül interaktív bemutatókkal, állapotfelmérésekkel és előadásokkal a Semmelweis Egyetem.
Jazz+Az lányok újratöltve

Jazz+Az lányok újratöltve

Májusi magazinunk címlapinterjúját a Jazz+Az három énekesnőjével, Behumi Dórival, Váczi Eszterrel és Kozma Orsival készítettük volna el, de a járványhelyzet miatt a lap nem jelenhetett meg. Az énekesnőkkel már a korlátozások feloldása után beszélgettünk karrierről, családról, és arról, hogy mit gondolnak az anyaságról.
Nem oldják meg az óceánok szennyezettségét a víztisztító technológiák

Nem oldják meg az óceánok szennyezettségét a víztisztító technológiák

A hulladékot a víz felszínéről összegyűjtő tisztító technológiák nem jelentenek megoldást az óceánok műanyag-szennyezettségére.