Online séta a Füvészkertben

2020. 06. 04.
Szerző: ELTE
Az ELTE programjának köszönhetően online is követhető Papp László szakvezetése a botanikus kertben.

Az Egyetem megnyitja kapuit az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Alumni Központ 2017-ben indult sorozata, melynek keretében az egyetem nagy múltra visszanéző épületeinek, helyszíneinek történetét és rejtett kincseit ismerhetik meg az érdeklődők.

Ezúttal a Füvészkertet mutatja be Papp László, a szakvezetést pedig egy előzetes regisztrációt követően online bárki követheti.

Az ELTE Füvészkertje az egyik legrégebbi közép-európai botanikus kert, mely ma az egyetem által 1847-ben vásárolt Festetics-telken áll. A kert elődjét még a Nagyszombati Egyetemen létesítették 1771-ben, és oktatási-kutatási célokat szolgált, az orvos- és gyógyszerészképzést segítette, de emellett a magyar flóra kutatása is a feladatai közé tartozott.

Az egyetem Budára kerülésével a Füvészkert folytatta működését – előbb Budán, majd Pestre költözött a Ferencesek kolostorkertjébe, később pedig a Múzeum körútra. 1847 óta a mai helyén működik: ekkor költöztették az Illés utcába József nádor támogatásával.

A területen ma több épület található, egyik közülük a feltehetően Pollack Mihály által tervezett egyemeletes, kora klasszicista vadászkastély (ma az igazgatóság, a könyvtár és az irodák helyezkednek el benne), mely már a telek megvételekor is itt állt. A 19. század második felében a Klinikák építése miatt ugyan a kert mérete csökkent, de nagyarányú fejlődésnek is indult: 1864–65-ben felépült a Pálmaház, 1893-ban pedig az országban ma is egyedülálló Victoria-ház.

A szakvezetés online ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Forrás: biologia.elte.hu

Nagymértékű környezetváltozásról tanúskodnak az Andok kövületei

Nagymértékű környezetváltozásról tanúskodnak az Andok kövületei

Az Andok központi fennsíkján, az Altiplano területén talált 10 millió éves megkövült fák, levelek és pollen alapján meleg, nedves éghajlat uralta egykor a tájat.
Így kerültek vízirovarok a borostyánkövekbe

Így kerültek vízirovarok a borostyánkövekbe

Az ELTE Természettudományi Karának kutatói egy korábbi elméletet megfordítva arra jutottak, hogy a nedvességet kereső vízirovarokat optikai tulajdonságai vonzották a fenyőfák törzséből kifolyó gyantához.
Mit tartalmaznak az étrend-kiegészítők?

Mit tartalmaznak az étrend-kiegészítők?

Napjainkban az étrend-kiegészítők egyre népszerűbbek a fogyasztók körében, lakosság tájékozottsága ennek ellenére nem megfelelő a témában.
Családtervezés a XXI. században

Családtervezés a XXI. században

A gyermekvállalás az egyik legfontosabb döntés az életünkben. Ha a leendő anyukának és apukának korábban semmilyen egészségügyi problémája nem volt, joggal bíznak abban, hogy könnyen megfogan gyermekük és problémamentes kilenc hónap vár a kismamára.