#KORONAVÍRUS

Az év kiegészítője – a szájmaszk

Néhány szabály betartásával sokat tehetünk a fertőzés ellen

Hogyan viseld helyesen a maszkot?

Fogbarát gyógynövények

2020. 07. 09.
Szerző: Szimpatika
A gyógynövények kiváló szerepet töltenek be a fogápolásban, és a mai napig a fogkrémek fő alkotóelemeként vannak jelen. Létezik néhány fogbarát gyógynövény, melyek tökéletesen szolgálnak kiegészítő kezelésként.

A gyógynövényeket évezredek óta használják az emberek különféle panaszok enyhítésére. Természetesen érdemes leszögezni, hogy mielőtt öngyógyításba kezdenénk, kérjük ki egy szakember véleményét a panaszok kezelésével kapcsolatban.  

Kamilla

Talán a legismertebb gyógynövény: több ezer éve használják – gyulladáscsökkentő hatását mindenki ismeri. Nagyon jól használható a fogínygyulladás ellen, de foghúzás vagy más fogászati beavatkozás után is segít a gyógyulásban.

Menta

A legősibb gyógynövény a szájápolásban: amikor még fogkefék nem is léteztek, az emberek már használták a mentát – összerágva frissítették vele a szájukat, leheletüket.

Csipkebogyó

A fogászatban leginkább megelőző szerepe van, ennek a növénynek ugyanis nagyon magas a C-vitamin- és ásványianyag tartalma. Nagyon jó immunerősítő hatása mellett megelőzhetjük vele a fogínyvérzést vagy a súlyosabb gyulladásos, sorvadásos állapotokat.

Szegfűszeg

Kína egykor aranyat érő fűszerének jelentős fájdalomcsillapító hatása van, ezért a népi gyógyászatban a fogfájás elűzésére használják. A fájós foggal rá kell harapni a szegfűszegre, és a fájdalom nagy valószínűséggel mérséklődni fog. Nyilván a fogorvost nem pótolja ilyen esetekben, de amíg eljutunk hozzá, szegfűszeggel természetesen enyhíthető a fájdalom.

Zsálya

A menta mellett a másik leggyakrabban alkalmazott gyógynövény a fogászatban. Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, fájdalom- és vérzéscsillapító hatású, ráadásul még a kellemetlen leheletet is megszünteti – valószínűleg a „legfogbarátabb” növény a Földön.

A gyógynövények természetesen nem minden esetben alkalmazhatók, illetve bizonyos betegségeknél a hatásuk messze nem elegendő. Minden esetben az orvosi előírás a döntő.  A fogászatban a gyógynövényekkel, növényi készítményekkel végzett kezelések a megelőzést, a szájhigiéné fenntartását, a már kialakult kórfolyamatok gyógyulási idejének lerövidítését, illetve a műtéti utókezelést egyaránt szolgálhatják.

Forrás: cakoklinika.hu

Nem mindegy, mikor mosunk fogat

Nem mindegy, mikor mosunk fogat

A megfelelő fogmosási technika és a fogkefe, fogkrém önmagában még nem elég az optimális fogápoláshoz.
A téli álom rajtunk is segítene?

A téli álom rajtunk is segítene?

A téli depresszió nem azonos a szó hagyományos értelmében vett depresszióval, de tünetei kísértetiesen hasonlítanak: állandó fáradtság, levertség kíséri, az ember inaktív, visszahúzódó és kedvetlen
Ősztől a 7. osztályos fiúk is megkaphatják a HPV-elleni oltást

Ősztől a 7. osztályos fiúk is megkaphatják a HPV-elleni oltást

Ősztől a 7. osztályos fiúk, illetve szüleik is igényelhetik a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást.
Az év kiegészítője – a szájmaszk

Az év kiegészítője – a szájmaszk

Akadnak olyan helyzetek az életben, amikor a divat háttérbe szorul, de a stílusos megjelenés a feszültségoldás eszköze is lehet.