#KORONAVÍRUS

Változás lesz iskolai menzáknál a járvány miatt

Iskolakezdés óvatosan – apaszemmel

Ambuláns mintavételi pontok segítik az ingyenes tesztelést

Nem lassul a járvány terjedése

2020. 07. 17.
Nem lassul a koronavírus-világjárvány terjedése, Európában a második hullámra készülve szigorítják a járvány elleni intézkedéseket.

Július 16-án világszerte 13 589 273 igazolt fertőzöttet tartottak nyilván, a halálesetek száma 584 990 volt, és 7 607 033-an gyógyultak meg a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19-betegségből a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.
A legtöbb fertőzöttet továbbra is az Egyesült Államokban regisztrálták, szám szerint 3 499 771-et, a betegségbe 137 420-an haltak bele.

Olaszországban, ahol 20 új halálesettel július 16-án meghaladta a 35 ezret a járvány áldozatainak száma, és 230 új fertőzöttel a járvány kezdete óta elérte a 243 736-ot a fertőzötteké, katonák zárták le a vöröskereszt központját Jesolo városában, miután az itt tartózkodó menedékkérőkből negyvenketten, valamint a központ egyik olasz munkatársa is pozitívnak bizonyult. Az egészségügyi tárca további három országgal, Szerbiával, Montenegróval és Koszovóval bővítette az úgynevezett vörös kategóriájú, vagyis a koronavírus-járvány szempontjából kiemelten veszélyes országok sorát. Roberto Speranza egészségügyi miniszter bejelentése szerint tilos a beutazás Olaszországba, valamint az Olaszországon keresztüli átutazás is mindazok számára, akik az utóbbi tizennégy napban Szerbiában, Koszovóban és Montenegróban tartózkodtak.

Szerbiában egy nap alatt 351 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba, az azonosított fertőzöttek száma ezzel már megközelíti a húszezret. Az utóbbi 24 órában 18 983-ról 19 334-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. 15-én 11 újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 429-re nőtt.

Nagy-Britanniában újabb 66 beteg halt meg egy nap alatt, így július 16-án a halálos áldozatok száma 45 119-re nőtt. A 642 napi új fertőzöttel a regisztrált fertőzöttek száma elérte a 292 552-őt.

Hivatalos állami gyászszertartáson búcsúztatták a koronavírus járvány több tízezer halálos áldozatát a spanyol fővárosban. A madridi királyi palota udvarán tartott nagyszabású megemlékezés az áldozati láng meggyújtásával vette kezdetét, amely köré később egy-egy szál fehér rózsát helyeztek el az esemény meghívottjai. A spanyol egészségügyi minisztérium legutóbbi adatai szerint a mintegy 47 millió lakosú Spanyolországban eddig több mint 257 ezer embernél igazolták a koronavírus-fertőzést a legelső, január végén azonosított eset óta.

Meghaladta a 200 ezret az igazolt koronavírus-fertőzések száma Németországban a Robert Koch országos közegészségügyi intézet adatai szerint, az aktív esetek száma viszont csupán ötezer körül van a több mint 83 millió lakosú országban. A vírus okozta betegséggel összefüggésben 9063 regisztrált fertőzött halt meg. A járvány egyre inkább helyi kitörésekből, fellángolásokból áll, amelyeket eddig rendre sikerült megfékezni.

Nem mérséklődik jelentősen Horvátországban és Szlovéniában az új koronavírussal fertőzöttek napi száma. Horvátországban 86-tal nőtt és elérte a 4039-et az új fertőzöttek száma. Nem történt újabb haláleset, így a járvány halálos áldozatainak száma 120 maradt. Szlovéniában az elmúlt 24 órában 19-cel 1897-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma.

Romániában 777 új koronavírusos megbetegedést diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában, és ezzel ismét megdőlt az egy nap alatt jegyzett megbetegedések csúcsa. A járvány kezdete óta 35 003-an fertőződtek meg az országban az új típusú koronavírussal. Közülük 22 189-en meggyógyultak, 1971-en meghaltak. Jelenleg 10843 aktív fertőzöttet tartanak számon, közülük 8697-et kórházban kezelnek.

Litvánia szigorítani tervezi az Európai Unió határain túlról és meg egy sor országból érkező állampolgár beutazásának feltételeit, miután nőtt a koronavírusos fertőzöttek száma. Az Európai Unión és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezeten (OECD) kívüli államok polgárai számára kötelezővé teszik a koronavírus-tesztet és a 14 napos karantént a beutazást követően.

A lett kormány mintegy egymilliárd eurót szabadított fel a koronavírus-világjárvány okozta válság következményeinek enyhítésére.

Az előző napihoz hasonlóan július 16-ra megint nyolcszáznál több új koronavírusos beteget regisztráltak Ukrajnában, velük együtt az eddig azonosított fertőzöttek száma már meghaladta az 56 ezret az országban. A járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma az előző napi 848 új esettel együtt elérte az 56 ezer 455-öt. Előző nap 18 újabb haláleset történt, így már 1445-en haltak bele a betegségbe.

Oroszországban az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma az elmúlt nap alatt 6428-cal 752 797-re emelkedett. Oroszország jelenleg a negyedik helyen áll a világon a fertőzöttek számát tekintve, az Egyesült Államok (3 499 741, Brazília (1 966 748) és India (968 876) után. Az aktív esetek száma 2182-vel 209 168-re csökkent. A halálozások száma 167-tel 11 937-re, a gyógyultaké pedig 8443-mal 531 692-re emelkedett. A járvány miatt elmarad a július 26-ra kitűzött, úgynevezett Halhatatlan Ezred-felvonulás. Az országos szinten milliókat megmozgató megemlékezést, amelyen az utódok a második világháborús veteránok portréival vonulnak fel, hagyományosan a győzelem napján, május 9-én szokták megrendezni.

Forrás: koronavirus.gov.hu

Ellenőrizni fogják a szociális távolság betartását Olaszországban

Ellenőrizni fogják a szociális távolság betartását Olaszországban

Olaszország azt tervezi, hogy 60 ezer önkéntes fogja ellenőrizni a koronavírus-járvány terjedése ellen előírt személyes távolságtartást.
Franciaországban automatikusan és ingyen tesztelik a reptéri utasokat

Franciaországban automatikusan és ingyen tesztelik a reptéri utasokat

A franciaországi repülőtereken ezentúl automatikusan szűrik a koronavírusra a vörös jelzésű, azaz a járvány szempontjából súlyosnak számító országokból érkezőket.
Hogyan működik a növények hőmérséklet-érzékelése?

Hogyan működik a növények hőmérséklet-érzékelése?

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatóinak részvételével fedezték fel magyar tudósok, hogy a növényekben a tél közeledte beindít egy speciális hőmérséklet-érzékelési mechanizmust.
Változás lesz iskolai menzáknál a járvány miatt

Változás lesz iskolai menzáknál a járvány miatt

A járvány egészségügyi kockázatának csökkentése érdekében minden iskola több területre kiterjedő ajánlást kapott, amelynek fontos része az iskolai étkeztetésre vonatkozó javaslatsor is.