#KORONAVÍRUS

Változás lesz iskolai menzáknál a járvány miatt

Iskolakezdés óvatosan – apaszemmel

Ambuláns mintavételi pontok segítik az ingyenes tesztelést

Teával az öregedés ellen

2020. 07. 21.
Szerző: Szimpatika
Az öregedést sajnos nem lehet meggátolni, de jeleit, például a bőr ráncosodását lassíthatjuk megfelelő odafigyeléssel.

Az örök kedvenc zöld tea mellett a csalántea, az aloe vera tartalmú teák, és egy himalájai gyógynövényből, a guduchiból készített főzet helyettesítheti az orvosi szikét.

A túlzottan erős napfény roncsoló hatása közismert a ráncok kilakulásában. Nem is a közvetlen UV-sugárzás, hanem az általa serkentett szabad gyökök kialakulása károsítja az immunrendszert, a kötőszövetet és salakosítanak is egyben. Rossz hatással van még bőrünkre a dohányzás, a levegőben található szennyező anyagok, a stressz, a túl sok, vagy a túl kevés sport. Mindezek szintén serkentik a szabad gyökök kialakulását. A legjobb ellenszer ellenük az antioxidánsok, amelyek képesek megkötni, megfogni ezeket a szépségünket károsító oxigénmolekulákat. Szerencsére az antioxidánsok rengeteg mindenben megtalálhatóak: a különféle magvaktól kezdve rengeteg zöldségben, gyümölcsben, s persze a zöld teában. Ha egy kicsit megunnánk ennek állandó kortyolgatását, a csalántea, az aloe verás teák kúraszerű alkalmazásával sokat tehetünk bőrünk fiatalságának megőrzése érdekében.

Csalántea

Nagyon régi módszere a szépségápolásnak a tizennégy napos csalántea-kúra. Februárban, vagy márciusban kell elkezdeni telihold idején. A vese aktív időszaka délután öt és hét óra közé esik, de a teát érdemes már három órától fogyasztani. Nem csak a vért tisztítja és méregtelenít, de magnézium és vastartalmának köszönhetően energiát is ad. Arról nem is beszélve, hogy 100 gramm csalán-saláta háromnapi C-vitamin, illetve egynapi kalcium és A-vitamin szükségletünket is fedezi.

Aloe vera

Tabletta, krém, zselé és tea formájában is lehet kapni. Ápolja szépségünket, erősíti immunrendszerünket és méregtelenít. Fő hatóanyaga az acemannan, mely az emberi szervezetben is előfordul, de csak a pubertás korig termelődik. Egyrészt táplálja és védi a sejteket, másrészt jó hatással van a sejtanyagcserére.

Guduchi-tea

A guduchi egy himalájai gyógynövény, mely egyrészt szabályozza a bélműködést, másrészt bőrünk fiatalságának megőrzésében is sokat segít, ha tea formájában alkalmazzuk. A kereskedelmi forgalomban lemongrass és fahéjas ízesítésben fordul elő.

Amennyiben szeretnénk még kényeztetni, s egyben fiatalítani arcbőrünket, érdemes az arcmasszázs jótékony hatását is kamatoztatni. A masszázs ugyanis tonizálja az izmokat, serkenti a vérkeringést, és így késlelteti az öregedést.

Piros gyümölcsök hava

Piros gyümölcsök hava

Igaz, a mai világban már télen is sok nyári gyümölcs kapható, de a hazai, friss termések íze összehasonlíthatatlan az import gyümölcsökével.
Az egészséges időskort fiatalon kell megalapozni

Az egészséges időskort fiatalon kell megalapozni

Hazánkban a teljes egészségügyi ellátás nagy része a 60 éven felüliek kezelésére irányul, éppen ezért a kardiológia és az onkológia mellett a geriátria a legtöbb magyar családot érintő egészségügyi terület.
Miért félünk használni a defibrillátort?

Miért félünk használni a defibrillátort?

Hirtelen szívleállás esetén a nyilvánosan elérhető defibrillátorokkal a kezünkben van a megoldás, mégis tízből csupán hárman tudják pontosan, mire való ez az életmentő készülék – derül ki az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) online felméréséből.
Hogyan működik a növények hőmérséklet-érzékelése?

Hogyan működik a növények hőmérséklet-érzékelése?

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatóinak részvételével fedezték fel magyar tudósok, hogy a növényekben a tél közeledte beindít egy speciális hőmérséklet-érzékelési mechanizmust.