Négy szembetegség, ami a nyár számlájára írható

2020. 07. 22.
Ha tombol a nyár, akkor irány a strand, a tenger, a horgásztó, a hobbikert... a bőr védelme mellett arról általában kevesebb szó esik, hogy a szemünk védelme ugyanolyan fontos.

Ha nem óvjuk kellőképpen, a napsugárzás súlyos, visszafordíthatatlan folyamatokat indíthat el a szemben – figyelmeztet Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa, akinek segítségével sorra vettünk négy szembetegséget, amelyeket a káros ultraibolya-sugarak okozhatnak.

1. Szem napégés (Photokeratitis)

Ahogy a bőr le tud égni a napon, úgy a szemet is érintheti ez a probléma. Például vitorlázás, evezés, SUPolás vagy akár horgászás közben, amikor a vízről huzamosabb ideig tükröződik vissza az UV. Ez a téli hóvaksághoz hasonlítható, amikor a hóról visszatükröződő napsugárzás okoz ugyanilyen problémát. Egy boltban vásárolt, jó minőségű UV400-as védelemmel ellátott napszemüveg azonban képes megvédeni szemünket a káros sugaraktól.

2. Szürkehályog

Bizonyított, hogy a szürkehályog kialakulását részben az ultraibolya-sugarak okozzák, és a betegség kezelése egyelőre csak műtéti úton lehetséges. Kutatások alapján az is növelheti tehát a szürkehályog kialakulásának kockázatát, ha kisgyermekkorban nem óvjuk kellően a szemeket a nap káros sugaraitól. A szürkehályog az egyik leggyakoribb szembetegség, fordítsunk kellő figyelmet a megelőzésre. Legyen szó kisgyerekről vagy felnőttről, a nyaralás elengedhetetlen kellékeinek listájára a naptej mellé írjuk fel a szemet védő sapkát, vagy napszemüveget!

3. Kötőhártya-gyulladás

Ha viszket, könnyezik, ég, esetleg váladékozik a szem, főleg egy medencében töltött nap után, akkor elképzelhető, hogy a vízben szedtünk össze egy kellemetlen kötőhártya-gyulladást. A szem irritációját az válthatja ki, ha a medence vízből valamilyen kórokozó kerül a szemfelszínre és ott valamilyen mikrosérülésen keresztül – ami akár a kontaktlencse viselése során is kialakulhat – fertőzést okoz. Ezért a fej vízbe merüléséhez mindenkinek ajánlott az úszószemüveg viselése! Ha a medence használat után mégis jelentkeznének kellemetlen szemtünetek, és azok egy-két nap elteltével nem szűnnek meg, érdemes szemész szakorvoshoz fordulni.
 
4. Szemszárazság

Ha a tikkasztó nyári napokat akár otthonában, akár az irodában klímával enyhíti, akkor nagy eséllyel már Önnel is előfordult, hogy extrém módon fáradékonynak érezte a szemét. Ez sajnos a szemszárazság jele. Különösen azokat érinti ez a probléma, akik a klimatizált helyiségben kontaktlencsében dolgoznak. Nekik érdemes lehet ilyenkor szemüvegre váltani. Hogyha a szemszárazság tüneteket valóban a klíma okozza, ám használatának mérséklése nem megoldható, akkor a tartósítószer-mentes műkönny alkalmazása enyhülést hozhat. Mivel nem tartalmaz tartósítószert, így nyugodtan használható naponta többször is – ahányszor csak szükségét érezzük –, nem fog hozzászokást okozni.

Forrás: Budai Szemészeti Központ

Mit tehetünk, ha szemallergia kínoz?

Mit tehetünk, ha szemallergia kínoz?

Két és fél hónap korlátozás után végre mindenki rugalmasabban kimozdulhat otthonról, ám ezt könnyen ellehetetlenítheti szemünk allergiája.
Nélkülözhetetlen a napszemüveg

Nélkülözhetetlen a napszemüveg

A tengerparton és a magas hegycsúcsokon fokozott a sugárzás, ezért kiemelten fontos a napszemüveg viselése - mondta Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Szemészeti Klinika igazgatója.
Hét fehér történet

Hét fehér történet

A hó régen mértékegység is volt: az, hogy hány havat ért meg valaki, az életkorát is meghatározta. Ha minden hóra nem is, azokra, amik fontosak voltak valamiért, még emlékszem én is. Össze is gyűjtöttem hetet.
Az irritábilis bél szindróma kialakulásának mechanizmusa

Az irritábilis bél szindróma kialakulásának mechanizmusa

Belga kutatók feltárták az irritábilis bél szindróma kialakulásának biológiai mechanizmusát.