#KORONAVÍRUS

Változás lesz iskolai menzáknál a járvány miatt

Iskolakezdés óvatosan – apaszemmel

Ambuláns mintavételi pontok segítik az ingyenes tesztelést

Mi tápláló a mamának és a babának is?

2020. 07. 22.
Szerző: Szimpatika
A fejlődő magzat egészsége szempontjából döntő fontosságú a kismama táplálkozása. A hiányos étrend befolyásolhatja a baba szerveinek kialakulását, a szervrendszerek fejlődését és alacsonyabb születési súlyt is okozhat.

Az alapvető tápanyagok közül az anya szervezetének nagy mennyiségben van szüksége fehérjékre, melyek biztosítják a sejtek, a szövetek felépítését és regenerálódását, valamint az enzimtermelést.

A kalóriabevitel legalább fele szénhidrátokból származzon, főként keményítő formájában. Az első három hónapban a folsav és a vas bevitele létfontosságú. A folsav B-vitamin féleség, melynek a sejtosztódásban, a vörösvérsejt-termelésben és a magzat idegrendszeri fejlődésében van kiemelt jelentősége. Már a fogamzás előtt fokozni kell a folsavbevitelt tabletta formájában, hogy csökkentsük a nyitott gerinc és hasonló fejlődési rendellenességek előfordulásának kockázatát. A vas a vörösvérsejtekben lévő hemoglobin alkotóeleme, melynek az oxigénszállításban, az enzim- és energiatermelésben van szerepe. Terhességben nő a vasszükséglet, a várandós nő vértérfogatának növekedése és a méhlepény kialakulása miatt.

Alapvető tápanyagok és ezek forrása:

Fehérjék: hús, hal, tojás
Szénhidrátok: tésztafélék, rizs, burgonya
Kalcium: tej, sajt, joghurt, hüvelyesek, diófélék, tofu, hántolatlan gabonamagvak
Vas: hús, olajos halak, hüvelyesek, tenger gyümölcsei, dúsított gabonafélék, diófélék, olajos magvak, szárított gyümölcsök, zöld leveles zöldségek
Cink: hús, szárnyasok, kagylók, hüvelyesek, kivi
B-vitaminok (folsav is): hús, hal, tejtermékek, dúsított gabonafélék, diófélék, olajos magvak, zöld leveles zöldségek, hüvelyesek, narancslé, banán, avokádó, hántolatlan gabonamagvak
C-vitamin: citrusfélék, paradicsom, paprika, eper, kivi, petrezselyem

A kiegyensúlyozott napi táplálkozás összetevői:

6 adag gabonaféle

5 adag zöldség, gyümölcs

2 adag sovány hús, hal vagy hüvelyes

2 adag folsavban gazdag étel

2 adag kalciumban gazdag étel

Szénsavmentes ásványvíz, cukormentes gyümölcslé nagy mennyiségben

Egészséges finomság a szív védelmében

Egészséges finomság a szív védelmében

A szív és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek Magyarországon, mint valamennyi más betegség, baleset és más halálok együttesen. Azonban jelentős részük megelőzhető, elsősorban az egészségesebb életmóddal.
Piros gyümölcsök hava

Piros gyümölcsök hava

Igaz, a mai világban már télen is sok nyári gyümölcs kapható, de a hazai, friss termések íze összehasonlíthatatlan az import gyümölcsökével.
Hogyan működik a növények hőmérséklet-érzékelése?

Hogyan működik a növények hőmérséklet-érzékelése?

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatóinak részvételével fedezték fel magyar tudósok, hogy a növényekben a tél közeledte beindít egy speciális hőmérséklet-érzékelési mechanizmust.
Változás lesz iskolai menzáknál a járvány miatt

Változás lesz iskolai menzáknál a járvány miatt

A járvány egészségügyi kockázatának csökkentése érdekében minden iskola több területre kiterjedő ajánlást kapott, amelynek fontos része az iskolai étkeztetésre vonatkozó javaslatsor is.