#KORONAVÍRUS

Előállították az első vérplazma-alapú vakcinát

Csupán a fertőzöttek ötöde marad tünetmentes

A koronavírus ellenállóbb lehet, mint korábban gondolták

Rágógumival a gyomorégés ellen

2020. 07. 28.
Szerző: Szimpatika
A kellemes, közös családi ebédek gyakran végződnek gyomorégéssel. Azonban savlekötők helyett desszertként érdemes inkább rágógumit fogyasztani.

Az alkalmanként jelentkező gyomorégés oka rendszerint a túl nagy mennyiségű és túl gyorsan elfogyasztott étel. Kialakulásához a túltelített gyomor savas tartalmának a nyelőcsőbe történő visszaáramlása vezet. Ezáltal a mellkasban és a has felső részén égető érzés és fájdalom jelentkezhet.

A University of Nebraska Medical Center orvosai szerint a rágógumi átmeneti enyhülést hozhat a gyomorégéstől szenvedők panaszaira. A rágózás által ugyanis fokozódik a szájban a nyáltermelés. A nyál savsemlegesítő hatású, illetve segít az emésztőnedvek nyelőcsőből történő eltávolításában, így a maró érzés megszüntetésében.

Egy kutatók által, 10 fő részvételével végzett kísérlet során a rágógumihasználat szintén csökkentette az előzetesen a páciensek szervezetébe juttatott savas anyag mennyiségét. A rágózás következtében megduplázódott a nyál mennyisége, és csökkent a nyelőcsőben lévő sav.

Rágógumi helyett választhatunk kemény cukorkát is. Arra azonban ügyeljünk, hogy egyik se tartalmazzon mentolt. A menta ugyanis ellazítja a nyelőcső és a gyomor közti záróizmot, ezáltal megkönnyíti a gyomor savas tartalmának nyelőcsőbe történő áramlását, ami szintén égető érzéshez vezethet.

A házi praktikák ezen fajtái azonban kizárólag alkalmanként jelentkező gyomorégés ellen alkalmazhatóak. Amennyiben a tünetek rendszeresen fennállnak, és naponta vagy hetente több alkalommal jelentkeznek, mindenképpen indokolt szakorvoshoz fordulni. A tünetek ez esetben emésztőrendszeri problémákra, vagy reflux betegségre utalhatnak, amely minden esetben alapos kivizsgálást igényel.

Bukás és reflux – mikor kell orvoshoz fordulni?

Bukás és reflux – mikor kell orvoshoz fordulni?

A bukás természetes jelenség csecsemőkorban, ám a tünetei nagyon hasonlóak a reflux betegséghez, ami viszont már orvosi kezelést igényel.
Tippek a jobb emésztésért

Tippek a jobb emésztésért

A rohanó életvitel, a helytelen étkezési szokások, a stressz és a mozgáshiány miatt sokan küzdenek emésztési panaszokkal. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa segít a leggyakoribb problémák áttekintésében, és kezelésükkel kapcsolatban is igyekszünk megoldást kínálni.
Ősszel rosszabbodnak a penészallergia tünetei

Ősszel rosszabbodnak a penészallergia tünetei

Az esős, párás őszi időjárás kedvez mind a kültéri, mind pedig a beltéri penész megjelenésének. Megfelelő kezelés nélkül a penészallergia egészen tavaszig megkeserítheti az arra érzékenyek életét.
Szintetikus mikroszálak környezetünkben

Szintetikus mikroszálak környezetünkben

A szárazföldi műanyagszennyezés hatalmas részét teszik ki a műszálas textilekről mosáskor leszakadó mikroszálak egy új amerikai tanulmány szerint.