#KORONAVÍRUS

A Covid-járvány és a szezonális influenza összehasonlítása

Előállították az első vérplazma-alapú vakcinát

Csupán a fertőzöttek ötöde marad tünetmentes

A növényi fehérjék fogyasztásának kedvező hatásai

2020. 08. 14.
Szerző: OTSZ Online
Fehérjékben, különösen növényi proteinekben gazdag táplálékkal csökkenthető a súlyos betegségek kialakulásának kockázata.

Célszerű előnyben részesíteni a növényi eredetű fehérjék nagyobb mértékű fogyasztását. A fehérjében gazdag élelmiszerek, elsősorban a zöld növények, teljes kiőrlésű gabonafélék és a diófélék fogyasztása csökkenti a cukorbetegség, szívbetegségek és stroke előfordulását, míg a nagy mennyiségű állati fehérje, például vörös hús fogyasztásával számos egészségi problémának tesszük ki magunkat. Arra vonatkozóan azonban nem rendelkezünk egyértelmű adatokkal, milyen összefüggés van a különböző típusú fehérjék fogyasztása és a halálozási kockázat között.

E kérdés megválaszolására iráni és egyesült államokbeli kutatók azt vizsgálták, hogy az állati, növényi és össz-fehérjebevitel mértéke milyen összefüggést mutat a szív- és érrendszeri betegségek, a rosszindulatú daganatok okozta halálozással és az összegzett mortalitással. Összesen 32 olyan vizsgálatot vontak be vizsgálatukba, amelyek 19 éves és annál idősebb résztvevők bevonásával zajlottak, és a fenti elemzésre alkalmas adatokkal szolgáltak.

Az adatok azt mutatják, hogy a fehérjéket nagy mennyiségben fogyasztó személyek között kisebb volt a bármely okból bekövetkező halálozás kockázata, mint alacsonyabb proteinbevitel mellett. Növényi fehérjék fogyasztása mellett 8%-kal csökkent a bármely betegség miatt bekövetkező, és 12%-kal a kardiovaszkuláris eredetű halálozás. Az állati eredetű proteinek fogyasztása nem mutatott szignifikáns korrelációt a szív- és érrendszeri betegségek vagy a rákbetegség okozta halálozással. A 31 közleményben fellelhető dózis-válasz analízisek tanúsága szerint a növényi fehérjékkel fedezett energiabevitel minden 3%-nyi növekedése az összegzett halálozás 5%-nyi csökkenését vonta maga után.

A növényi fehérjék pozitív egészségi hatásai közül feltehetően a vérnyomásra, továbbá a koleszterin- és a vércukorszintre gyakorolt kedvezően hatások a legfontosabbak, mert ezek hozzájárulhatnak a szívbetegségek vagy a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkenéséhez.

Forrás: otszonline.hu

Mesterséges intelligencia segíti a szívbetegeket

Mesterséges intelligencia segíti a szívbetegeket

A rendszer a betegek klinikai adatai alapján nyújt segítséget a kezelőorvosnak a magasabb halálozási kockázattal bíró, következésképpen szorosabb utánkövetést igénylő szívelégtelen betegek azonosításában.
Vizsgálati módszerek a kardiológiában

Vizsgálati módszerek a kardiológiában

A szívbetegségek kezelésében igen nagy jelentősége van a korai felismerésnek, hiszen az idejekorán diagnosztizált kóros eltérések megfelelő terápiájával súlyos szövődmények előzhetők meg.
A Covid-járvány és a szezonális influenza összehasonlítása

A Covid-járvány és a szezonális influenza összehasonlítása

A járványügyi helyzet fokozódásával nagyon fontos beszélni a szezonális légúti influenzás megbetegedések és a jelenlegi járvány kapcsolatáról.
Ősszel rosszabbodnak a penészallergia tünetei

Ősszel rosszabbodnak a penészallergia tünetei

Az esős, párás őszi időjárás kedvez mind a kültéri, mind pedig a beltéri penész megjelenésének. Megfelelő kezelés nélkül a penészallergia egészen tavaszig megkeserítheti az arra érzékenyek életét.