#KORONAVÍRUS

Hazahívják külföldről a szlovák orvosokat

Egyes antiszeptikumok és szájvizek képesek a koronavírus hatástalanítására

Minden uniós tagország egy időben fér majd hozzá az oltóanyaghoz

A nátha elleni T-sejtek befolyásolhatják a koronavírusra adott válaszreakciót

2020. 08. 17.
Szerző: OTSZ Online
Az emberek 20-50%-ában vannak jelen a közönséges náthát okozó koronavírusok ellen szelektálódott, és a SARS-CoV2-re keresztreakciót adó T-memóriasejtek, ami részben magyarázhatja a COVID-19 betegség nagy heterogenitását.

Egyelőre nem tisztázott, hogy milyen mechanizmusok állnak annak hátterében, hogy a COVID-19 betegség különböző emberekben nagyon különböző súlyossággal jelentkezhet, ahogy egyelőre nem ismert a COVID-19 elleni immunitás természete sem.

A SARS-CoV2 elleni humán immunválaszt feltáró vizsgálatok már elkezdték a SARS-CoV2 elleni antigénspecifikus T-sejt-válasz karakterizálását, és több tanulmány is arról számolt be, hogy akut COVID-19 betegekben aktiválódnak egyes T-sejt-populációk. A korábbi, 5 különböző kohorsszal (USA, Hollandia, Németország, Szingapúr, Egyesült Királyság) is elvégzett antigén-specifikus T-sejt vizsgálatok azt mutatták, hogy a SARS-CoV2-fertőzésnek nem kitett emberek 20-50%-a rendelkezik olyan T-memóriasejtekkel, amelyek megtámadják a SARS-CoV2-vírust. Az eddigi elképzelések szerint ennek az lehet az oka, hogy a lakosság körében igen elterjedt, enyhe légúti tüneteket (közönséges náthát) okozó koronavírusok és a SARS-CoV2-vírus genetikai anyaga részlegesesen megegyezik. Jose Mateus és munkatársai most ezt a keresztreakció-hipotézist bizonyították kísérleti úton. A SARS-CoV2-re keresztreakciót adó T-sejtek kimutatása segít megmagyarázni a COVID-19 betegség nagy heterogenitását, befolyásolja a nyájimmunitás kialakulásával foglalkozó epidemiológiai modelleket, és jelentős következményekkel jár a COVID-ellenes vakcinák hatékonyságának bizonyítása során, teszik hozzá a szerzők.

Vizsgálatukban a kutatók olyan perifériás vérmintákat használtak, amelyeket jóval a COVID-járvány kitörése előtt, 2015 és 2018 között gyűjtöttek, és amelyek bizonyítottan SARS-CoV2-szeronegatívak voltak. A SARS-CoV2 epitópjainak (az immunrendszer által felismerhető antigéndetermináns helyeknek) a feltérképezése során összesen 142 epitópot azonosítottak. Ezt követően megnézték, hogy a vérminták SARS-CoV2-naív T-sejtjei hány epitópot ismernek fel. Az eredmény szerint a SARS-CoV2-naív donorok immunrendszere átlagosan 11,4 SARS-CoV2-epitópot ismert fel, és a felismert epitópok 54%-a a tüskefehérjéből származott. A kutatók szerint az epitóptérképezéssel nyert eredmények a továbbiakban a vakcinafejlesztésben lesznek használhatók.

A SARS-CoV2 epitópjainak feltérképezése után a kutatók meghatározták, hogy milyen mértékű a SARS-CoV2 és a négy leggyakoribb HCoV epitópjai közötti homológia, és kimutatták, hogy az azonos szekvenciák ugyanazokat a T-sejtvonalakat aktiválják. A 67%-osnál nagyobb homológia az esetek 57%-ában keresztreakciót eredményezett.

A kutatók felhívják a figyelmet arra is, hogy a HCoV–SARS-CoV2 keresztreakciót mutató T-memória-sejtekkel ellentétben az antitestek szintjén nincs keresztreakció, azonban a közönséges náthát okozó koronavírusok ellen szelektálódott T-memóriasejtek SARS-CoV2 elleni aktivitása legalább részben magyarázhatja, hogy egyesekben a COVID-19 betegség enyhe tünetekkel vagy egyenesen tünetmentesen jelentkezik.

Forrás: otszonline.hu

Az immunsejtek számának növelése segíthet a legsúlyosabb betegeken

Az immunsejtek számának növelése segíthet a legsúlyosabb betegeken

A tudósok új kezeléssel próbálkoznak, amely reményeik szerint csökkentheti a koronavírus-fertőzés hatásait a legsúlyosabb eseteknél.
A plazmakezelés továbbra is kísérleti terápiának számít

A plazmakezelés továbbra is kísérleti terápiának számít

A koronavírus-fertőzésen átesett betegek vérplazmájával zajló kezelések továbbra is kísérleti terápiának számítanak.
A fruktóz hatása a gyulladásos bélbetegségekre

A fruktóz hatása a gyulladásos bélbetegségekre

A fruktózban gazdag étrend súlyosbítja a gyulladásos bélbetegséget.
Összefügghet a sarkvidéki olvadás és a légszennyezés

Összefügghet a sarkvidéki olvadás és a légszennyezés

A Tibeti-fennsík „harmadik sarkvidék” néven emlegetett, igen nehezen megközelíthető helye bolygónknak, ám az egyik legtisztább környezet is.