#KORONAVÍRUS

Szigorodtak a karantén szabályai

Zágrábban minden harmadik Covid-teszt pozitív lett

Új szabályok: az éttermekben is viselni kell a maszkot

Az év kiegészítője – a szájmaszk

2020. 09. 21.
Szerző: Ivan Anita
Akadnak olyan helyzetek az életben, amikor a divat háttérbe szorul, de a stílusos megjelenés a feszültségoldás eszköze is lehet.

Az ősz beköszöntével szívesen frissítjük a gardróbunk tartalmát – ilyenkor lázasan kutatjuk az üzletek kínálatát egy-egy menő darab után, ám senki nem gondolt arra, hogy 2020 legfontosabb kiegészítője a szájmaszk lesz.

A járvány szinte még el sem kezdődött, amikor a boltokból már eltűntek a szájmaszkok és a kézfertőtlenítők. Sokan otthon kezdtek el maszkot gyártani, és az interneten is egyre több videóban mutatták be, hogyan készíthetjük el a saját darabjainkat.

A színes, dizájnos maszkok egy kis örömet csempészhetnek a mindennapokba, és a gyerekek is szívesebben viselik ezeket, mint az egyszínű változatokat. Ezeket a maszkokat nem kell eldobni, mosás és vasalás után többször is fel lehet használni őket, így amellett, hogy sokat spórolhatunk néhány ilyen darab beszerzésével, a környezetet is óvjuk.

Sajnos semmilyen maszk nem véd száz százalékosan a fertőzéstől, de a viselésük a vírus terjedését lassítja, illetve ezzel jelezhetjük, hogy mások egészsége is fontos számunkra, és tekintettel vagyunk a körülöttünk élőkre.

Remélhetőleg az egyedi arcmaszkok célja nem csupán üres feltűnési láz, hanem egyfajta üzenet a világnak, hogy még a koronavírus uralta körülmények közepette is megőrizhetjük önmagunkat. Ma már szinte nincs olyan ember, akinek a koronavírus hallatán ne szorulna össze a gyomra, hiszen sok bizonytalanság övezi a járványt és nem tudhatjuk, mi vár még ránk.

Az, hogy felmerülnek viccek, mémek és divatőrültségek a helyzettel kapcsolatban, még nem jelent egyet azzal, hogy sokan elbagatellizálnák a helyzetet. Inkább csak arról van szó, hogy ki-ki a maga módján igyekszik felülkerekedni a feszültségen.

A divatesemények a járvány kezdete óta sorra elmaradnak vagy online felületre költöznek, így nem csoda, ha néhányan megpróbálják a legtöbbet kihozni a helyzetből – első pillantásra talán kicsit furcsa módon, de a divatban mindig is helyet kapott a meghökkentés, a figyelemfelkeltés, illetve a humor és a megbotránkoztatás. 

Mindenki azt szeretné, hogy az élet ne csak a félelmekről és a lemondásokról szóljon, és a divatrajongók – ha ugyan kicsit sután is, de – megpróbálnak önmaguk maradni, amennyire a körülmények engedik. Így nem is meglepő, hogy megjelentek a divatlogós és az egyedi maszkok a piacon.

Összevetve mindezt azzal, hogy sokan a hatósági büntetések ellenére is egyszerűen megtagadják a maszkviselést, megállapíthatjuk, hogy minden lépés számít, amivel az embereket a maszk alkalmazására lehet ösztönözni.

Nincs összefüggés a Covid19 és a D-vitamin között

Nincs összefüggés a Covid19 és a D-vitamin között

A koronavírussal és a D-vitaminnal kapcsolatos kutatások nem kontrollált klinikai vizsgálatokon, hanem kórházi adatok elemzésén alapulnak, így komoly ok-okozati összefüggések megállapítására alkalmatlanok.
28 napig is életképes maradhat a koronavírus

28 napig is életképes maradhat a koronavírus

A vírus akár 28 napig fertőzőképes maradhat bankjegyeken, mobiltelefonok képernyőin és rozsdamentes acélon ausztrál kutatók szerint.
Akár fejfájást is okozhat a kontaktlencse

Akár fejfájást is okozhat a kontaktlencse

A fejfájást – legyen az időnként megjelenő vagy tartós – sokszor fogjuk a változékony időre. Azonban a tarkó- és halántéktáji fejfájás akár valamilyen egészségügyi problémára is utalhat, de könnyen lehet, hogy a fájdalom hátterében a kontaktlencse viselése áll.
Aki az élhető élet megteremtéséért dolgozik

Aki az élhető élet megteremtéséért dolgozik

1991-ben jött létre a Magyar Hospice Alapítvány Polcz Alaine vezetésével, aki a tanatológia, vagyis a pszichológia halállal és gyásszal foglalkozó területének hazai úttörője volt, így a hospice-rendszer felépítését ő dolgozta ki, míg dr Muszbek Katalin az orvosi vonalat erősítette.