#KORONAVÍRUS

Megváltozott a várandósgondozás a pandémia miatt

Ingyenes a parkolóházak éjszakai használata

A vásárlási idősáv bevezetését javasolja az Idősek Tanácsa

A PCOS, amely minden tizedik nőt érint

2020. 10. 05.
A PCOS egy mozaikszó, ami a policisztás ovárium szindrómát jelöli. Ez egy komplex, több szervet is érintő, hormonális és anyagcsere-betegség, amelyre jellemző a férfi nemi hormonok túlsúlya, és a legtöbb esetben bőr- és nőgyógyászati tünetekkel jelentkezik. Gyakran társul inzulinrezisztenciával és pajzsmirigyproblémákkal, illetve a vezető meddőségi okok között tartják számon. A PCOS minden 10. nőt érint, ezért napjainkban már szinte népbetegségnek számít.

Mitől alakul ki, mik a tünetek?

Kialakulásának pontos oka nem ismert, de feltehetően örökletes hajlamosító tényezők, környezeti hatások és életmódbeli faktorok (túltáplálkozás, mozgásszegény életmód) egyaránt szerepet játszanak a megjelenésében. Az első menstruációs ciklus jelentkezése körüli hormonális változások is hozzájárulhatnak a kialakulásához, valamint a fokozott stresszt és egyéb pszichés okokat is érdemes megemlíteni.

A betegség tüneteit anyagcsere és hormonális rendellenességek okozzák. Nincsenek mindenkire egységesen jellemző tünetek, a panaszok és a laboratóriumi leletek rendkívül változatosak lehetnek, ezért nincs két egyforma PCOS-től szenvedő hölgy sem, emiatt pedig a diagnózis felállítása nem egyszerű feladat. A tünetek lehetnek enyhék, de kifejezetten súlyosak is, ezért érdemes már egy-egy panasz esetén is orvoshoz fordulni. A tünetek között szerepelhet:

- rendszertelen, ritka vagy egyáltalán nem jelentkező menstruációs ciklus, oligomenorrhoea (a ciklus átlagos hossza több mint 35 nap), vérzészavar, alhasi görcsök, erős ovulációs fájdalom, ciszták a petefészekben, súlyosabb esetben akár meddőség vagy ismétlődő vetélések

- bőrtünetek: pattanásos bőr, barnás elszíneződés a nyakon és a testhajlatokban, fokozott szőrnövekedés testszerte és az arcon is, hajhullás, a haj elvékonyodása, férfias típusú kopaszodás

- gyors súlygyarapodás, hasi elhízás (de vékony alkatúaknál is előfordulhat), édesség iránti sóvárgás, étkezés előtt/után remegés, fáradtság

- pszichés tünetek: indokolatlan hangulatváltozások, idegesség, depresszió, alvászavarok stb.

Hogyan képződik a ciszta?

Ami a nőgyógyászati tüneteket illeti, fontos tudni, hogy a túl magas LH/FSH érték megakadályozhatja a petesejtképződést. A petesejt egyre növekvő tesztoszterontermelése pedig tovább rontja az FSH-kiválasztást, ezért a petefészkeken egy vastag, kéregszerű bevonat keletkezik, ami megakadályozza az érett petesejtek kilökődését, és a meg nem repedt tüszők maradványaiból kialakulnak a ciszták. Ám lényeges, hogy a ciszták következményei a problémának és nem pedig kiváltó okok, illetve nem minden tömlős petefészek jelent PCO szindrómát, és PCOS-ben sincs mindig policisztás ultrahangkép.

Hogyan állítható fel a PCOS diagnózisa?

A PCOS diagnózisát általában a nőgyógyász és a belgyógyász-endokrinológus szakorvos közösen állítja fel az ún. Rotterdami kritériumok alapján, vagyis ha az alábbi 3 fő tünetből 2 fennáll (és amennyiben más, hasonló tünetekkel járó betegség kizárható):

1. rendszertelen menstruáció vagy peteérési zavar

2. férfihormon túlsúly klinikai tünetei vagy laboratóriumi jelei

3. ciszták a nőgyógyászati ultrahangvizsgálat során.

Gyógyítható a PCOS?

A betegséget 1927-ben Stein és Leventhal írta le először, azóta a terápiában sok előrelépés történt. A szövődmények minimalizálására, illetve a meddőségi zavarok kezelésére is jó lehetőségek állnak rendelkezésre, de csakis több orvosszakma együttműködésével. A kezelés élethosszig tart, vagyis a panaszok megszűnése után sem szabad abbahagyni a terápiát, mert a tünetek kiújulhatnak.

A PCOS kezelési terve mindig személyre szabott, de általánosságban elmondható, hogy az alábbiak az alappillérei:

1. Diéta: naponta ötszöri étkezés a nagy vércukor-ingadozások elkerülésére, megadott szénhidrát- és kalória tartalommal, a finomított cukrok elhagyásával.

2. Testmozgás: rendszeres, közepes intenzitású, kardió- és erősítő edzést is magában foglaló mozgásprogram.

3. Bőrgyógyászati kezelés.

4. Gyógyszeres kezelés szükség esetén – az inzulinrezisztencia kezelése sok esetben megoldja a problémát.

5. Fontos továbbá a nagy dózisú D-vitaminin-bevitel!
 

Forrás: Budai Egészségközpont

 Megoldások a változó korban

Megoldások a változó korban

A menopauza idején jelentkező problémák sok hölgy életét megnehezítik. Pedig az életkorral jelentkező tünetek nem számítanak egyedi jelenségnek, és gyakran egyszerűen és problémamentesen orvosolhatóak. Prof. Dr. Ács Nándorral a Semmelweis Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatójával változó kori panaszokról, és a kínálkozó megoldásokról beszélgettünk.
Ha nem jön a baba...

Ha nem jön a baba...

Gyermeket akarnak, szorgalmasan és aktívan próbálkoznak, mégsem jön össze, pedig szó sincs egészségügyi problémákról – ez bizony megesik, és a legtöbbször puszta életmódbeli okai vannak.
Borkóstolgatók a pincében

Borkóstolgatók a pincében

Az ősz nem ősz egy igazi szüreti mulatság, és a borkóstolgatás nélkül.
A hiperbár oxigénterápia visszafordíthatja az öregedést

A hiperbár oxigénterápia visszafordíthatja az öregedést

A hiperbár oxigénterápia egészséges idősödő felnőtteknél megállíthatja a vérsejtek öregedését, és megfordíthatja az öregedés folyamatát.