#KORONAVÍRUS

Szigorodtak a karantén szabályai

Zágrábban minden harmadik Covid-teszt pozitív lett

Új szabályok: az éttermekben is viselni kell a maszkot

A gyors orvosi segítségnyújtáshoz sugárhajtású ruhákat tesztelnek

2020. 10. 15.
Szerző: Medical Online
Richard Browning brit feltaláló bebizonyította, hogy a távoli balesetek helyszínére a sérült áldozatok ellátásához egyszer majd akár sugárhajtású „ruhákban” is eljuthatnak a mentőorvosok.

Egy speciális teszt keretében Browning egy távoli hegyvidéki területen bekövetkezett, szimulált balesethez kevesebb mint 90 másodperc alatt érkezett meg a felszerelésben. Ez az időtartam csak töredéke annak, mint amennyit gyalog igénybe vett volna az utazás.

A futurisztikus garnitúra a pilóta karjaira és hátára applikált, sugárhajtómű-üzemanyaggal vagy dízellel hajtott apró fúvókákat alkalmaz a repüléshez. Az 1050 lóerős rendszert öt turbina működteti.

Az aktuális tolóerőhöz és a megmaradt üzemanyag mennyiségéhez hasonló kritikus adatokról a sisakrostélyára vetített kijelzőről (head-up display, azaz HUD) tájékozódhat a felhasználó.

Ugyan a rendszer által biztosítható 137 kilométer per órás maximális sebesség akár tekintélyesnek is nevezhető, a modell jelenlegi repülési ideje mindössze 5-10 perc, a használata pedig speciális kiképzést és kimagasló erőnlétet igényel. 

Bár a teszt sikeres volt, a jetpackekbe bújt mentőorvosok megjelenésére még várni kell.

Fotó: Gravity Industries

Forrás: medicalonline.hu

Szoftverfejlesztők és fiatal programozók segítik a mentők munkáját

Szoftverfejlesztők és fiatal programozók segítik a mentők munkáját

A Codecool programozóiskola szoftverfejlesztői és végzős programozó diákjai néhány nap alatt bevezethető, belső hálózaton futó, mobil és webes célalkalmazásokat fejlesztenek a mentőknek, segítve őket a koronavírus elleni küzdelemben.
Túszként tartották fogva Győrfi Pált – egy nemes cél érdekében

Túszként tartották fogva Győrfi Pált – egy nemes cél érdekében

„Ne parázz, sokkolj!” – avagy újraélesztés defibrillátorral.
Akár fejfájást is okozhat a kontaktlencse

Akár fejfájást is okozhat a kontaktlencse

A fejfájást – legyen az időnként megjelenő vagy tartós – sokszor fogjuk a változékony időre. Azonban a tarkó- és halántéktáji fejfájás akár valamilyen egészségügyi problémára is utalhat, de könnyen lehet, hogy a fájdalom hátterében a kontaktlencse viselése áll.
Aki az élhető élet megteremtéséért dolgozik

Aki az élhető élet megteremtéséért dolgozik

1991-ben jött létre a Magyar Hospice Alapítvány Polcz Alaine vezetésével, aki a tanatológia, vagyis a pszichológia halállal és gyásszal foglalkozó területének hazai úttörője volt, így a hospice-rendszer felépítését ő dolgozta ki, míg dr Muszbek Katalin az orvosi vonalat erősítette.