#KORONAVÍRUS

Hazahívják külföldről a szlovák orvosokat

Egyes antiszeptikumok és szájvizek képesek a koronavírus hatástalanítására

Minden uniós tagország egy időben fér majd hozzá az oltóanyaghoz

El a kezekkel az arcodtól!

2020. 10. 18.
Te megszámoltad már, hogy hányszor érinted meg az arcodat egy óra alatt? Valljuk be, meglehetősen kevesen végzünk ilyen számításokat, pedig érdemes lenne. Egy kutatás szerint ugyanis egy óra alatt átlagosan 16-szor nyúlunk az arcunkhoz. Ezzel pedig jelentősen megnöveljük annak az esélyét, hogy a nyálkahártyákon keresztül fertőzéseket jutassunk a szervezetünkbe.

A koronavírus megjelenése óta másról sem hallunk, mint hogy el a kezekkel az arcunktól! A szakemberek szerint ugyanis a vírusok terjedésének egyik lehetséges módja, hogy a kórokozókat közel visszük a szánkhoz, az orrunkhoz és a szemünkhöz. Erre pedig rengeteg alkalmat biztosítunk. Megdörzsöljük a szemünket, megvakarjuk az orrunkat, támasztjuk az állunkat, megérintjük a szánkat. Egy kutatás eredménye szerint ezt óránként átlagosan 16-szor tesszük meg. Vagyis egy nap alatt legalább 256 alkalmat biztosítunk a kórokozóknak arra, hogy bejussanak a szervezetünkbe.

A kontaktlencsét viselők nagyobb veszélynek vannak kitéve?

Aki szemüveget vagy kontaktlencsét visel, még ennél is többször érintheti meg az arcát illetve a szem környékét, ami fokozott fertőzésveszélyt jelent. Főleg abban az esetben, ha valaki a folyamatos figyelmeztetések ellenére sem ügyel az alapvető higiéniára, és alapos kézmosás nélkül helyezi be vagy távolítja el a kontaktlencsét. Steve Huffman, a Reddit 36 éves vezérigazgatója és társalapítója azért operáltatta meg a szemét még évekkel ezelőtt, mert szerinte egy világkatasztrófa esetén sokkal jobbak a túlélési esélyei azoknak, akiknek a látása nem függ sem szemüvegtől, sem kontaktlencsétől. Talán nem pont egy ilyen járványra gondolt, mint a mostani, de az biztos, hogy csökkentette a vírusfertőzés esélyét azáltal, hogy most nem kell a kontaktlencse irritáció miatt a szemkörnyékhez nyúlnia.
 
A maszk is lehet baktériumforrás

A maszkviselés egy újabb lehetőséget ad arra, hogy megérintsük az arcunkat. Ráadásul, ha a maszkot nem cseréljük vagy tisztítjuk naponta, az komoly baktériumforrássá válhat. A kórokozók pedig könnyen a szembe juthatnak. Védelmet még a szemüveg sem képes nyújtani. A szemüveget viselők egyébként sincsenek könnyű helyzetben, mert maszkviselés közben folyamatosan párásodik a szemüvegük, emiatt igazgatják a keretet, így még többször érintik az arcukat.

Épül a kiskunhalasi ideiglenes kórház

Épül a kiskunhalasi ideiglenes kórház

Jó ütemben halad a konténerkórház építése Kiskunhalason, már a lélegeztetéshez szükséges eszközöket is beszerelték - mondta a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője.
A sebészi maszkok hatékonysága a légúti vírusokkal szemben

A sebészi maszkok hatékonysága a légúti vírusokkal szemben

A sebészi maszkok eredetileg a páciensek védelmére szolgáltak a viselő (sebész) által okozott sebfertőzés és kontamináció megakadályozására, és csak később alkalmazták egészségügyi dolgozók fertőződésének megelőzésére.
Új szervet azonosítottak az emberi testben

Új szervet azonosítottak az emberi testben

A holland rákkutató intézet tudósai új, eddig ismeretlen szervet azonosítottak az emberi testben.
A fruktóz hatása a gyulladásos bélbetegségekre

A fruktóz hatása a gyulladásos bélbetegségekre

A fruktózban gazdag étrend súlyosbítja a gyulladásos bélbetegséget.