Milyen lesz a jövő zenéje?

2020. 10. 19.
Szerző: Kultúrpart
Most még csak találgatni tudunk, mindenesetre a magyar világzenei élet egyik legsokoldalúbb csapata, a Novák Péter és az Etnofon október 21-én izgalmas kísérletet hajt végre.

A Novák Péter és az Etnofon néven évek óta nagy sikerrel turnézó világzenei formáció a Kimnowak arcaként és persze műsorvezetőként, koreográfusként, rendezőként, színészként, publicistaként megismert Novák Péter köré formálódott csapat – gondolhatnánk. De valójában Novák csak „megörökölte” a Kolindás-Vízöntős Kiss Ferenc zenekarát az alapítóval együtt, aki egészségügyi okok miatt nem vihette tovább frontemberként az Etnofont.

Az alapító eredeti hangzásvilága iránti tiszteletet azonban hamarosan új kreatív energiák váltották fel, és Kiss szakértelmével és közreműködésével Novák habitusához igazították a régi Etnofon dalokat, sőt – mondhatnánk, hogy közkívánatra – a repertoárba bekerültek Kimnowak-számok is, Pribil György és NovákPéter szerzeményei. Ráadásul egy érdemtelenül mellőzött anyag, a Cserhalmi György verseire írt Eklektikon néhány dala is megjelent a koncerteken.

A koronavírus járvány természetesen ennek a zenekarnak az életét is átírta, azonban a sorban lemondott fellépések ellenére is töretlenül tartották magukat szigorú próbarendjükhöz, amelynek eredménye egy koncertfilm lett, amely a youtube-on erősen karcolja a műfaj nézettségi csúcsait.

Kísérletet tettek arra is, hogy visszahozzák a 80-as, 90-es évek klubhangulatát, amikor a zenekarok még közvetlenül érintkezhettek rajongóikkal, vagy azokkal, akik csak érdeklődtek egy-egy csapat iránt. Ennek a kezdeményezésnek igyekezett otthont adni a korábban Átriumos Magács László vezette Trip hajó, ám az első, szeptemberi klubeseményt le kellett mondani a járvány miatt. Ezek után döntött úgy a zenekar, hogy a minden hónap második szerdájára tervezett eseményt egy nagyon szűk körű élő, és egy végtelen számú online közönség előtt tartja meg.

Ennek a kísérletnek lehetünk szem és fültanúi október 21-én, akár személyesen, akár online. Hogy sikerül-e nekik, és az előadóművészet más szereplőinek, színházaknak, szimfonikus zenekaroknak, jazzistáknak, népzenészeknek, operistáknak (és még sorolhatnánk) – nem tudjuk. De az biztos, hogy rajtunk is múlik. Nézőkön, hallgatókon – a közönségen. Kis túlzással, a kultúra fennmaradásának kulcsa a mi kezünkben van. Ne hagyjuk elveszni!

Forrás: Kultúrpart

Indul az Öt Templom Fesztivál!

Indul az Öt Templom Fesztivál!

Május 14-én virtuálisan megnyílnak a templomajtók Győrben, hogy vallási és kulturális párbeszédre hívjanak mindenkit a képernyők elé.
Sebestyén Márta mesélt az Angol beteg titkairól

Sebestyén Márta mesélt az Angol beteg titkairól

Egy kicsiny faluban született, de élete folyamán az egész világgal megismertette a magyar népdalkincset. Januári magazinunkban Sebestyén Márta mesél a nemzetközi hírnevet megalapozó Deep Forest-dalról, az Angol beteg titkairól, és az is kiderül, mit írt neki Ralph Fiennes egy budapesti vacsora után.
Mit tartalmaznak az étrend-kiegészítők?

Mit tartalmaznak az étrend-kiegészítők?

Napjainkban az étrend-kiegészítők egyre népszerűbbek a fogyasztók körében, lakosság tájékozottsága ennek ellenére nem megfelelő a témában.
Családtervezés a XXI. században

Családtervezés a XXI. században

A gyermekvállalás az egyik legfontosabb döntés az életünkben. Ha a leendő anyukának és apukának korábban semmilyen egészségügyi problémája nem volt, joggal bíznak abban, hogy könnyen megfogan gyermekük és problémamentes kilenc hónap vár a kismamára.