#KORONAVÍRUS

Megváltozott a várandósgondozás a pandémia miatt

Ingyenes a parkolóházak éjszakai használata

A vásárlási idősáv bevezetését javasolja az Idősek Tanácsa

A fruktóz hatása a gyulladásos bélbetegségekre

2020. 10. 24.
Szerző: Medical Online
A fruktózban gazdag étrend súlyosbítja a gyulladásos bélbetegséget. A hatásért a bélrendszeri baktériumflóra megváltozását teszik felelőssé.

Korábbi állatkísérletek eredményei szerint a fruktózban gazdag étrend károsíthatja a vastagbelet és gyulladást indíthat el, így elképzelhető, hogy a magas fruktózbevitel szerepet játszhat az IBD incidenciájának utóbbi évtizedekben megfigyelhető emelkedésében. A populáció szintű vizsgálatokban nem mindig sikerült korrelációt igazolni a finomított cukrok fogyasztása és az IBD között. Egy nagy multicentrikus vizsgálat nem talált összefüggést az étrendek és a betegség előfordulási gyakorisága között. Ugyanakkor az adatok alapján valószínűnek tűnik, hogy a cukorban gazdag étrend és az üdítőitalok nagy mennyiségű fogyasztása fokozhatja a colitis ulcerosa rizikóját, ha ez kevés zöldség fogyasztásával társul.

A Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology című lapban nyilvánosságra hozott kutatásukban a szerzők háromféle egérmodellt használtak a fruktóz és az IBD közötti potenciális korrelációk elemzésére.

Az elsőben az IBD-t jellemző gyulladásos válasz provokálását követően a magas fruktóztartalmú diéta súlyosbította a gyulladást, miközben glükózban gazdag étrend mellett ez nem következett be. A magas fruktóztartalmú diéta káros hatása antibiotikum adásával mérsékelhető volt, ami arra utal, hogy a vastagbelet ért károsodás a bélbaktériumok közvetítésével alakul ki.

A második modellben a kutatók Citrobacter rodentium nevű baktériummal fertőzték meg a kísérleti állatokat, ily módon az IBD-hez hasonló gyulladást hozva létre. Az egereket nagy fruktóztartalmú táppal etetve azt tapasztalták, hogy az elősegíti a baktérium növekedését és szaporodását, melynek nyomán súlyosbodik a gyulladás.

Végül a szerzők a betegség genetikai modelljében igazolták az összefüggést a fruktózbevitel és az IBD kialakulása között. Ebben a modellben reprodukálták azt az immunválaszt, melynek nyomán egyes embereknél fokozódik a betegség kialakulása iránti hajlam. Nagy mennyiségű fruktóz bevitelét követően ebben a modellben is súlyosbodott a vastagbél gyulladása.

Forrás: medicalonline.hu

Öntanuló programok a gyógyítás szolgálatában

Öntanuló programok a gyógyítás szolgálatában

Az elmúlt néhány évben a mesterséges intelligencia (AI) alkalmazásával az orvosi szakértői informatikai rendszerekben hihetetlen áttörés mutatkozik az orvostudományban.
Mire érdemes figyelni, ha cukorbetegként influenzás lesz?

Mire érdemes figyelni, ha cukorbetegként influenzás lesz?

A cukorbetegeknek akkor is fokozott figyelmet kell fordítaniuk az alapbetegségükre, ha megfáznak, influenzásak lesznek, esetlek koronavírussal fertőződnek meg.
Borkóstolgatók a pincében

Borkóstolgatók a pincében

Az ősz nem ősz egy igazi szüreti mulatság, és a borkóstolgatás nélkül.
A hiperbár oxigénterápia visszafordíthatja az öregedést

A hiperbár oxigénterápia visszafordíthatja az öregedést

A hiperbár oxigénterápia egészséges idősödő felnőtteknél megállíthatja a vérsejtek öregedését, és megfordíthatja az öregedés folyamatát.