Hatalmas szükség van a vérplazma-donorok jelentkezésére

2020. 11. 07.
Világszerte növekszik az igény a vérplazma-terápiára, mert ez a támogató gyógymód egyre több súlyos koronavírus-fertőzött esetében bizonyul hatékonynak.

A jelenleg ismert egyik leghatásosabb eljárás hazai alkalmazásával már több mint száz embert sikerült eredményesen kezelni. Épp ezért a koronavírus-fertőzésen átesett lehetséges donorok jelentkezését várja az OrthoSera kutatócsoport, hogy vérplazma-terápiával segíthessék elő a betegek kezelését. 

Miért fontos?

A koronavírus-járvány második hullámának fellángolásával nemcsak a pozitív esetek száma növekedett meg, de a kórházi ellátást igénylő betegeké is. Az ő kezelésükre továbbra is kevés célzott terápiás lehetőség érhető el. Habár néhány antivirális gyógyszerrel kapcsolatban vannak biztató eredmények, a leghatékonyabb gyógymód továbbra is a vérplazma-terápia, amely életeket menthet. A szérum kizárólag a gyógyult betegek véréből állítható elő, ezért kulcsfontosságú, hogy közülük minél többen vegyenek részt plazmaadáson.

Ki vehet részt plazmaadáson?

A koronavíruson már átesett, gyógyult páciensek, akiknél a tünetek megjelenése után eltelt legalább 4 hét, vagy a gyógyulás után minimum 2 hét. Elsősorban olyan 18 és 60 év közöttiek jelentkezésére számítanak, akik igazoltan gyógyultak, tehát a korábbi fertőzést bizonyító pozitív után született negatív PCR-teszttel rendelkeznek. Vérplazmát minden, a vírusból kigyógyult személy adhat, attól függetlenül, milyen tüneteket mutatott nála a fertőzés, vagy mennyire volt súlyos a betegség lefolyása – tehát azok is, akik nem szorultak kórházi kezelésre. 

A plazmaadás menete

A plazmaadásra jelentkezőknél először vérvételre kerül sor – nem szükséges éhgyomorral érkezni, ugyanis kizárólag abból a célból vizsgálják meg a mintákat, hogy elegendő antitest található-e bennük. Más betegségekhez hasonlóan a koronavírus-fertőzés esetén is eltérő, mennyi ellenanyagot termel a szervezet, a hatékony plazmaterápiához pedig szükséges, hogy ennek szintje meghaladjon egy bizonyos értéket.
Az előzetes vérvételre az alábbi módokon jelentkezhet:

e-mailen: info@orthosera.com

telefonon: 0670/ 363 - 8768

A plazmaadókat tájékoztatják a vérvétel helyszínéről és időpontjáról is. Csoportos jelentkezés esetén lehetőség van szűrőbusz igénylésére is, mely az előre egyeztetett helyszínre és időpontra érkezik.
Első alkalommal minden jelentkezőtől 1 kémcsőnyi vért vesznek le, ennek vizsgálata után pedig külön értesítik azokat, akik a vérükben található ellenanyag szintje alapján alkalmasak plazmaadásra. A vérplazma-vétel eljárása gyakorlatilag hasonló a véradás folyamatához, ám ennek során a vérnek csak a sejtes elemek nélküli, fehérjéket és antitesteket is tartalmazó részét használják fel.

Az Országos Vérellátó Szolgálat is várja a nemrég gyógyult – ún. konvaleszcens – plazmadonorok jelentkezését. Azok jelentkezhetnek donornak, akiknél betegségük során legalább egyszer PCR-teszttel kimutatták a koronavírust; meggyógyultak és legalább 3 hete tünetmentesek; alkalmasak vér- és plazmaadásra, valamint hajlandóak hozzájárulni, hogy egy tudományos program keretében nyilvántartsák leadott plazmájuk gyógyító hatását, és ennek érdekében kezeljék adataikat. 18-60 (ha korábban adott már vért, akkor 65) év közötti, minimálisan 50 kg testsúlyú önkénteseket várnak a nagyvárosokban található plazmagyűjtő állomásokon – az esetleges utazási költségek megtérítésével.
További részletek az alábbi linken:
https://www.ovsz.hu/hu/hirek/tajekoztato-konvaleszcens-plazmadonoroknak


Hogyan működik a plazmaterápia?

A fertőzésen átesettek vérében a vírus elleni védekezésül termelt ellenanyag, vagyis úgynevezett antitestek találhatóak; ezek segítségével győzi le a szervezet az infekciót. Plazmaterápia során a koronavírusból kigyógyultak vérplazmájában található antitesteket használják fel a betegség leküzdésére alkalmas szérum készítésére. A járvány során végzett orvosi vizsgálatok és tudományos kutatások azt bizonyítják, hogy a súlyos betegek vérében kialakuló túlzott immunreakció, az ún. „citokin-vihar” egészséges szérum hozzáadásával visszaszorítható.

Forrás: Semmelweis Egyetem

Két koranavírusos beteg kapott vérplazma–készítményt

Két koranavírusos beteg kapott vérplazma–készítményt

A Semmelweis Egyetem két betege kapta meg azt a szérumot, melyet gyógyult COVID-19 páciensek vérplazmájából állítottak elő a hazai kutatóorvosok.
Minden beteg jobban lett, aki eddig vérplazmát kapott

Minden beteg jobban lett, aki eddig vérplazmát kapott

Az eddigi tapasztalatok szerint minden ötödik, a koronavírus-fertőzésen átesett ember szervezete termel elegendő ellenanyagot, így tőlük le lehet venni a vérplazmát.
Hét fehér történet

Hét fehér történet

A hó régen mértékegység is volt: az, hogy hány havat ért meg valaki, az életkorát is meghatározta. Ha minden hóra nem is, azokra, amik fontosak voltak valamiért, még emlékszem én is. Össze is gyűjtöttem hetet.
Az irritábilis bél szindróma kialakulásának mechanizmusa

Az irritábilis bél szindróma kialakulásának mechanizmusa

Belga kutatók feltárták az irritábilis bél szindróma kialakulásának biológiai mechanizmusát.