Így kell életet menteni!

November második szombatján rendezik meg a 3. Semmelweis Egészség Napot, „Elsősegélynyújtás a családban” címmel.

Láthatóvá váltak a rejtőzködő rákos sejtek

A Yale Egyetem kutatóinak új módszerével az immunrendszer képes megtalálni és elpusztítani a halálos sejteket.

Természetes vitaminok ősszel is!

Habár jócskán benne járunk az őszben, a természetes vitaminokról nem kell lemondanunk.

Fussunk, de hogyan?!

A túlterheltség, a sérülések, a balesetek elkerülhetőek, hogyha megfogadjuk a sportorvos tanácsait.

Óvatosan a videójátékokkal!

Egyre több időt töltünk a képernyők előtt, ami különösen a gyerekek szemének és agyának jelent fokozott stresszt, de akár alvásproblémákhoz is vezethet.

Törődj a csontjaiddal!

A csontritkulásos betegeknek csak húsz százaléka áll orvosi kezelés alatt, pedig kezelés nélkül jelentősen nő a törési kockázat.

Szerelmek és gyilkosságok Budapesten

Hűvös őszi, bekuckózós estékre ajánljuk Böszörményi Gyula krimisorozatát.

Éveket nyerhetnek a cukorbetegek

Gyógyszerszedés helyett a megelőzésre és a betegség fellépésnek kitolására koncentrálnak.

Múzeumok Őszi Fesztiválja

Idén ősszel több, mint 50 hazai településen közel 150 múzeum várja nyitott ajtókkal és színes programokkal vendégeit országszerte november 10-ig a Múzeumok Őszi Fesztiválja.

Az állatok csodálatos látása

Októberben ünnepeljük az állatok és a látás világnapját is, így elgondolkodtató, hogy az állatvilágban hányféle speciális látással megáldott élőlényt találhatunk.

Inkontinencia: százezreket érint, mégis tabu

Felmérés készült egy túl sokakat érintő problémáról, amiről túl keveset beszélünk.

Borban az egészség

Kis mértékben gyógyszer!

Magyar rákkutatók nemzetközi elismerése

Ezekben napokban, tartották az ASCO az Amerikai Klinikai Onkológusok Társaságának „Átütő új fejlesztések az onkológiában ”(Breakthrough Innovations in Oncology) című konferenciáját, ami olyan új területekkel foglalkozik, mint például a mesterséges intelligencia orvosi alkalmazása. Idén a konferenciát Bangkokban tartották, de volt magyar vonatkozása is.

Szamárköhögés

Baktérium okozza a kellemetlen légúti fertőzést

Megelőzhető a látás elvesztése

Évente több mint hatezer ember veszíti el a látását Magyarországon, ugyanakkor körülbelül felüknél megelőzhető lenne a vakság kialakulása.

Őszi-téli vitaminforrás: tökmagolaj

A hidegen sajtolt tökmagolajnak számos pozitív élettani hatása van, nem véletlen tehát, hogy régóta jelen van a népi gyógyászatban. A tökmagolaj esszenciális zsírsavakban, antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban igen gazdag.

Ments életet – tanulj meg újraéleszteni!

Pápai Imre és Kitti nyaralásuk alatt, Mallorcán sikeresen újraélesztettek egy 60 éves férfit. A székesfehérvári mentőtiszt házaspár több, mint 40 percen keresztül mesterségesen lélegeztette a beteget, akinek sikerült stabilizálni az állapotát. Mindketten instruktorként és elsősegély oktatóként is dolgoznak. Most tőlük kaphatunk egy gyors elméleti áttekintést, arra az esetre, ha újabb hősökre lenne szükség egy vészhelyzetben.

Segítsünk jól!

Hogyan segítsük látássérült társainkat az utcán, tömegközlekedési eszközökön?

Kenyér - a bőség szimbóluma

A Pékek Világszövetsége 2001-ben elhatározta, hogy október 16. legyen a kenyér világnapja.

Babamasszázs

Az érintés, a melegség és a biztonság iránti vágy egyidős az emberiséggel.

Az időskori elbutulás

Mi állhat e folyamat hátterében? Milyen tünetek hívhatják fel a figyelmet, hogy nem csupán hétköznapi jelenségről van szó?

Fehér bot napja - Figyeljünk egymásra

Október 15-e az ENSZ döntése értelmében 1969 óta a fehér bot világnapja, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a vakok és a gyengénlátók sajátos helyzetére, hétköznapi nehézségeikre.

Gyorsabb gyaloglás – fiatalabb szervezet és jobb agyműködés

Aki 45 évesen gyorsabban gyalogol, annak fiatalabb a szervezete és az agya is, a gyaloglás leggyorsabb, de még nem futó tempója ugyanis jó jelzője a szervezet és az agy öregedésének, egy új kutatás szerint.

Szuperhasznos teafaolaj

A teafaolaj széles spektrumú, erőteljes baktérium, gomba és bőrparazita-ellenes tulajdonságaival vált ismertté. Azonban számos nódon használhatjuk a háztartásunkban is.

Elégtelen tejtermelés

Gyakorlati tanácsok a tej mennyiségének növeléséhez.

Színtelenül

Az emberek nagy többsége számára a színlátás teljesen természetes, de van néhány százalék, aki valamelyik alapszínt nem érzékeli megfelelően.

Brit színházak a klímaváltozás ellen

A klímaváltozás hatásainak mérsékléséért, szénlábnyomuk csökkentéséért brit kulturális intézmények, köztük színházak is lépéseket tesznek. A brit Nemzeti Színház a héten bejelentette, hogy szakít a Shell szponzorációjával

Kamaszkori agytakarítás

Egy szülő sokszor érezheti, hogy kamasz gyereke agyában furcsa dolgok zajlanak. Mára már tudjuk, hogy ez tényleg így van.

Sejtkutatók kapták az orvosi Nobel-díjat

A három tudós annak felfedezéséért részesül a legrangosabb tudományos elismerésben, hogy a sejtek miként érzékelik az oxigénszint változását és hogyan alkalmazkodnak hozzá.

Átadták a II.Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Hemato-Onkológiai Osztályát

Több mint 400 millió forint egyetemi és alapítványi forrásból újult meg az Osztály, amely a maga területén Magyarország legmagasabb progresszivitási szintű ellátóhelye. A betegbiztonság megerősödött; a beruházás nem csupán a kis betegek és szüleik, de az orvostanhallgatók számára is nagy jelentőséggel bír

Szemvédő ételek

Táplálkozásunkkal is hozzájárulhatunk szemünk egészségéhez, védelméhez.

Legyetek kint!

A szabadtéri programokról ősszel sem kell lemondanunk. Segítünk, hogy hova menjetek októberben!

Ami igazán számít

Hogyan bánjunk jól magunkkal és másokkal? - alcímmel, már előrendelhető Pál Ferenc, alias Pálferi római katolikus pap, mentálhigiénés szakember legújabb könyve.

Hétköznapi szemvédelem

Ma van a látás világnapja. Ez egy remek alkalom arra, hogy mi is felhívjuk a figyelmet szemünk védelmének fontosságára.

Csipkebogyó: C-vitamin ingyen

Jelentős C-vitamin forrás, emellett más vitaminokat, karotinoidokat, pektint, szerves savakat tartalmaz. A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin is található benne.

A szén-monoxid mérgezés megelőzhető!

Leggyakrabban a fűtési időszakban, ám azon kívül is okozhat mérgezést, súlyosabb esetben pedig halált, a "csendes gyilkosnak" is nevezett szén-monoxid

A hajhullástól a kopaszodásig – Megállítható a folyamat?

Az, hogy rendszeresen búcsút kell intenünk hajkoronánk néhány tagjának, teljesen természetes dolog: a szakértők kb. 100 hajszál napi elvesztését tartják normális mennyiségnek. Azonban ha azt tapasztaljuk, hogy hajmosás vagy fésülködés után jóval több hajszálunk távozik, mint megszokott, esetleg a fejbőrünk egyes helyeken jobban láthatóvá válik, érdemes felkeresnünk egy bőrgyógyászt, hogy feltárja a lehetséges okokat.