Cikk találatok a következő kulcsszóra: Kutatás

Megtalálták a világ legősibb kövületét

2021. 08. 02.
A molekuláris óra szerint az állatok eredete visszavezethető a közel egymilliárd évvel ezelőtti időszakra, azonban ennek eddig semmilyen kézzel fogható bizonyítékát nem találták.

Hatékonyabbá válik a ritka örökletes betegségek felismerése

2021. 07. 30.
Ritka örökletes betegségek korai felismerését és hatékonyabb terápiáját teszik lehetővé annak a kutatási programnak az eredményei, amely a szegedi, debreceni és pécsi egyetemen, valamint a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban zajlott.

Lámák segíthetik a szervátültetésen átesőket

2021. 07. 28.
A lámák antitestjei eltérnek az emberétől, de egy új kutatás szerint nagy segítséget jelenthetnek egy vírus ellen.

Különleges tengeri fosszíliákat találtak Angliában

2021. 07. 27.
Több tízezer fosszíliát találtak a londoni Természettudományi Múzeum paleontológusai egy háromnapos ásatáson egy cotswoldi kőbányában, amelyet a szakemberek az Egyesült Királyság legfontosabb, jura időszakból származó tüskésbőrűek lelőhelyének neveztek.

Hatalmas lótuszvirágzás várható Vácrátóton

2021. 07. 27.
A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben a szakemberek tavaly új helyre, a Nagy-tóba telepítették a gyökértörzseket, így most korábban nem tapasztalt gazdagságú lótuszvirágzásra számítanak.

15 ezer éves, életképes vírusokat találtak

2021. 07. 24.
2015-ben a Tibeti-fennsík északnyugati részén emelték ki azt a jégmintát, amelyről később kiderült, hogy 15 ezer éves növényi- és talajvírusokat tartalmaz.

Miért van egyre több heves vihar mostanában?

2021. 07. 24.
Az elmúlt napokban Nyugat-Európában hatalmas mennyiségű csapadék okozott katasztrofális áradásokat, és hazánkban is voltak szélsőséges csapadékmennyiségek.

A pszichiátriai betegekre veszélyesebb a Covid-19

2021. 07. 24.
Az eddigi legnagyobb elemzés szerint a mentális rendellenességben szenvedő betegek esetében kétszerese a kórházba kerülés vagy halálozás kockázata a SARS-CoV-2-fertőzés miatt.

Mítosz a húsvét-szigeti civilizáció bukása?

2021. 07. 20.
Régóta él az a narratíva, mely szerint a sziget környezeti átalakítása a népességszám csökkenéséhez vezetett.

Mégis hasznos a parlagfű?

2021. 07. 18.
Az 1900-as évek óta sokak életét keseríti meg tavasztól-őszig Magyarországon az a kicsi, ártalmatlannak tűnő, zöld színű növény, melyet parlagfűnek nevezünk.