Cikk találatok a következő kulcsszóra: Kutatás

Orvosi módszerek: nem mindig jobb az újabb

2013. 08. 08.
Miután a Mayo Klinika kutatói egy évtizednyi szakcikket áttekintettek, megállapították: mindegyik orvosi szakterületen gyakori, hogy a jelenlegi gyakorlat rosszabb, mint a korábban ajánlott. A bevett módszereket vizsgáló tanulmányok 40 százaléka, míg az új eljárásokat vizsgálók 17 százaléka találta haszontalannak a vizsgált módszert. Melyek ezek a haszontalan, vagy egyenesen ártalmas orvosi eljárások?

Nőtt a magyar lakosság ivóvízfogyasztása

2013. 08. 04.
A magyar lakosság víz- és kávéfogyasztása nőtt, az üdítőitalok és a gyümölcslevek fogyasztása viszont csökkent a 2006-os adatokhoz képest - derült ki egy felmérésből.

Antibiotikumok a rezisztens baktériumok ellen

2013. 07. 19.
Az antibiotikumokkal szembeni ellenállás terjedése egyre súlyosabb közegészségügyi problémát jelent. Mivel csupán korlátozott módszerek állnak a gyógyszerfejlesztők rendelkezésére, az újfajta antibiotikumok megjelenését szkepticizmus övezi, ráadásul a széles spektrumú antibiotikumok sem jelentenek megoldást.

Mi az a tejcukor-érzékenység, és mit tehetünk ellene?

2013. 07. 14.
A laktózintolerancia vagy tejcukor-érzékenység egy olyan állapot, amikor a szervezet képtelen a táplálékkal bevitt tejcukor (laktóz) emésztésére, mely kellemetlen emésztőrendszeri tünetekhez vezet. A tejcukor-érzékenység oka a tejcukrot bontó enzim (laktáz) hiánya vagy elégtelen működése.

A nagy dózisú C-vitamin férfiaknál vesekövességet okozhat

2013. 07. 06.
Azon férfiak körében, akik nagy dózisban szednek C-vitamint, csaknem megduplázódik a sokszor nagy fájdalmakat okozó vesekövek kialakulásának valószínűsége. A stockholmi Karolinska Egyetem kutatói több mint egy évtizeden át tartó prospektív vizsgálatuk során megfigyelték, hogy az említett férfiak esetében 1,92-szeresére emelkedett a vesekövesség (nephrolithiasis) relatív kockázata a C-vitamint nem, vagy csak kisebb dózisban szedő csoportoknál mért rizikóértékekhez képest.

Ki hogyan fogyókúrázik?

2013. 06. 21.
A felnőtt lakosság 37 százaléka próbált már leadni valamennyit a testsúlyából különféle fogyókúrás módszerekkel. Nem meglepő, hogy a hölgyek körében jóval nagyobb arányban próbálkoztak már fogyókúrával: a nők 44 százaléka próbálta már életében legalább egyszer csökkenteni a testsúlyát - derült ki a Szinapszis Kft. által a WEBBeteg.hu egészségportál kérésére készített felmérésből.

Egyre tudatosabban választunk édesítőszert

2013. 06. 07.
Az emberek egyre tudatosabban választják ki, hogy mit használnak ételeik, italaik édesítésére: 10-ből 6 ember figyel oda arra, hogy az általa fogyasztott élelmiszer milyen édesítőszerrel készült.

Napi egy aszpirinnal a rák ellen?

2013. 05. 26.
Három brit kutatás is alátámasztja, hogy a szívroham elleni harcban alkalmazott aszpirin a rák megelőzésében és kezelésében is szerepet kaphat.

A génjeinkbe kódolt táplálkozás

2013. 05. 20.
A genetikai állományunk a hajunk vagy szemünk színe mellett azt is meghatározza, hogy életünk során milyen betegségekre leszünk hajlamosak. Ezek kialakulásában, illetve elkerülésében az életmódunk és a környezeti tényezők egyaránt nagy szerepet játszanak. A genetikai rizikófaktorok és a táplálkozás kapcsolatának ismerete a betegségek megelőzésének és gyógyításának újszerű módját jelentheti azáltal, hogy a génjeinkbe kódolt hajlam kifejlődését a táplálkozás segítségével befolyásolhatjuk.

Öröklődnek-e az érrendszeri problémák?

2013. 05. 20.
Milyen mértékben határozza meg genetikai hátterünk ereink állapotát? A Semmelweis Egyetem kutatói a szív- és érrendszeri betegségeket előrejelző mérőszámok genetikai és környezeti meghatározottságát vizsgálták egy- és kétpetéjű ikerpárokon.