Cikk találatok a következő kulcsszóra: Kutatás

Nincs kapcsolat a gyerekkori védőoltások és az autizmus közt

2013. 04. 02.
Még ha az amerikai gyermekek napjainkban több védőoltást kapnak is, mint az 1990-es években, semmilyen kapcsolat nincs a „túl rövid idő alatt beadott túl sok” védőoltás és az autizmus között – állapították meg a Journal of Pediatrics gyermekgyógyászati szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői.

Új módszer a szívinfarktus gyógyításában

2013. 04. 06.
Egy új, hidrogél nevű anyag az infarktuson átesett betegek elhalt szívizmába fecskendezve segíthet a regenerációs folyamatok elindításában, javítva ezzel a szív teljesítményét és a beteg későbbi életkilátásait.

A kialvatlanság negatív hatásai

2013. 04. 01.
A mai ember két órával kevesebbet alszik, mint a száz éve élt elődje, és a nők között több a rossz alvó, mint a férfiak körében - egyebek mellett ez derül ki a Benyovszky Orvosi Központ által az alvászavarok hátterének feltárására indított kutatási program eddigi eredményéből.

Emlőrák után: új eljárás a mellszövet regenerálására

2013. 04. 04.
Egy Japánban kifejlesztett új eljárásnak köszönhetően az emlőmegtartó műtéten átesett mellrákos nők szervezete képes lehet „újranöveszteni” az eltávolított mellszövetet. Japán kutatók az érintett nők saját őssejtjeit más testrészeikből származó zsírszövettel kombinálták és ültették be az emlőmegtartó műtét során eltávolított szövetek helyére.

Rákra hajlamosító új génvariációk

2013. 03. 30.
A mell-, a prosztata- és a petefészekrák kockázatát növelő számos új génvariációt fedeztek fel egy, a maga nemében minden korábbinál nagyobb szabású új tanulmány kutatói. A felfedezés új utakat nyithat a rizikócsoportba tartozó páciensek szűrésében és a hatékonyabb gyógyszerek kifejlesztésében.

A fiatalkori sport csökkenti az öregkori csonttörés kockázatát

2013. 03. 29.
A fiatalkori rendszeres testmozgás segíthet csökkenteni az öregkori csonttörés kockázatát - derült ki egy új tanulmányból, amelynek megállapításait az Amerikai Sportorvosi Ortopédiai Társaság (AOSSM) chicagói rendezvényén ismertették a szakemberek.

Új eljárás a mellrák gyógyításában?

2013. 03. 28.
Egy Japánban kifejlesztett új eljárásnak köszönhetően az emlőmegtartó műtéten átesett mellrákos nők szervezete képes lehet „újranöveszteni” az eltávolított mellszövetet.

Ötven év felett kétévente is elég lehet a mammográfia

2013. 03. 30.
Az 50-74 év közötti nők körében ugyanolyan hatékony a kétévente végzett emlőrákszűrés, mint az évenként végzett mammográfia, még a sűrű emlőállományú és a menopauza tüneteinek enyhítésére hormonterápiában részesülő nők esetében is – derítette ki egy nagyszabású amerikai tanulmány.

A gyerekkori fejfájás okait kutatják

2013. 03. 24.
Fejfájásbetegségeknek nevezzük azon krónikus kórképeket, melyek fő tünete a fejfájás, de nem áll mögöttük anatómiai elváltozás. Ezen kórképek önállóan jelentkeznek, vagyis nem egy másik betegség kísérő tüneteként azonosítjuk őket. A csoport egyik típusa a migrén, mely jellemzően rohamokban jelentkező, féloldali, erős, lüktető fejfájásokkal, esetenként hányással és auralátással kísért kóros állapot.

Mammográfia – több a kára, mint a haszna?

2013. 03. 22.
A kilencvenes években még azt javasolták az orvosok, hogy 35-40 éves kor után a nők éves rendszerességgel, szűrés jelleggel essenek át mammográfiás vizsgálaton. Az utóbbi években azonban olyan véleményeket hallhattunk a specialistáktól, hogy ez a javallat talán mégsem követendő: ártalmas lehet az a nagy dózisú röntgensugárzás, amit a nők egy-egy mammográfiás vizsgálat alatt kapnak.