Cikk találatok a következő kulcsszóra: Kutatás

Hónapokon belül megindulhat egy hatékony gyógyszer hazai gyártása

2020. 05. 12.
Lezárult az új típusú koronavírus ellen Ázsiában már hatékonynak bizonyult gyógyszerhatóanyag, a favipiravir magyarországi fejlesztésének első fázisa, és miután laboratóriumi körülmények között sikerült előállítani a generikus hatóanyagot, őszre lehetővé válhat a gyógyszer magyarországi engedélyezése és gyártása is.

Szennyvízből is meghatározható a fertőzöttség mértéke

2020. 05. 11.
A szennyvíz tesztelése korai, figyelmeztető jelzést adhat a vírus visszatérése esetén.

Életmentő magyar terápia a koronavírus ellen

2020. 05. 09.
Életmentő lehet a Baranyi Lajos kutató által kifejlesztett terápia, amely képes meggátolni a koronavírus-fertőzés által kiváltott túlzott immunreakciót és a nyomában kialakuló súlyos tüdőgyulladást.

A vastartalom befolyásolja a növények fejlődését is

2020. 05. 09.
Az ELTE kutatóinak felfedezése segíti a mezőgazdasági szakembereket az ehető növények egészséges vastartalmának beállításában, amely így az emberi táplálkozásra is pozitív hatást gyakorol.

Civilek is segíthetik a kutatók munkáját

2020. 05. 08.
Elindult az Európai Unió civil tudomány oldala, ahol olyan kutatásokat mutatnak be, amelyekben bárki részt vehet, mindenféle tudományos előképzettség nélkül.

Elhagyta a kórházat a remdesivirrel kezelt első cseh beteg

2020. 05. 07.
Elhagyta kedden a prágai Általános Egyetemi Kórházat (VFN) az az 53 éves cseh férfi, akit a Covid-19 betegség ellen Csehországban elsőként kezeltek a remdesivir nevű amerikai gyógyszerrel.

A SOTE kiküldte a meghívókat a reprezentatív szűrővizsgálatra

2020. 05. 06.
Május 1-jén reggel 7 órakor kezdődtek el a Semmelweis Egyetem által végzett koronavírus szűrések a H-UNCOVER országos reprezentatív vizsgálat keretében, amelynek célja, hogy pontos képet kapjunk a hazai járványügyi helyzetről.

A meteorológia a mindennapi élet része lett

2020. 05. 05.
Felgyorsult világunkban napról napra fokozódik a társadalom időjárásnak való kitettsége, amely egyre magasabb követelményeket támaszt.”

Aki értesítést kap, vegyen részt a szűrőprogramban!

2020. 05. 05.
A koronavírussal kapcsolatos szűrőprogramban való részvételre buzdított Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Az országos programba véletlenszerű kiválasztással csaknem 18 ezer embert hívtak meg.

Hangokkal fejezhetnek ki érzelmeket a robotok

2020. 04. 29.
Milyen hangokat adjon ki egy robot, hogy szavak nélkül is érzelmeket fejezhessen ki? A kérdés nemcsak tudományos-fantasztikus filmek kedvelőinek érdekes.