Cikk találatok a következő kulcsszóra: Kutatás

Rosszabb a memóriája a dohányosoknak?

2012. 11. 28.
A dohányzás más káros hatásai mellett árt az agynak is, mert károsítja a memóriát, a tanulási és a gondolkodási képességeket - állapították meg közel kilencezer ember nyolc éven át tartó nyomon követése alapján brit kutatók.

Kis erőfeszítéssel a mindennapi frissességért

2012. 11. 26.
Amerikai kutatók eredményei szerint az újságolvasáshoz hasonló egyszerű tevékenységek hozzájárulnak az agy egészséges szerkezetének fenntartásához.

Ez lehet a hatása, ha a terhesség alatt alkoholt fogyasztunk

2012. 11. 27.
Különböző orvosi képalkotó módszerekkel is kimutatható változás történik azoknak a gyerekeknek az agyi szerkezetében és anyagcseréjében, akik magzatkorukban alkohol hatásának voltak kitéve - állapították meg lengyel kutatók, akik eredményükről az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság (RSNA) éves tudományos ülésén számoltak be.

A rákot gyógyító tartósítószer

2012. 11. 29.
Nemrégiben egy gyakori élelmiszer-tartósítószerről derült ki, hogy lassíthatja vagy megállíthatja a feji és nyaki daganatok fejlődését – egy amerikai tanulmány szerint. Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa a szájüregi daganatokkal kapcsolatban hívta fel a figyelmet a szűrés jelentőségére.

Szerencsés véletlen: rábukkantak a gyógymódra?

2012. 11. 24.
Kulcsfontosságú kapcsolatot sikerült azonosítani a fehérjeszintézis és az autizmus között, ami új terápiás útvonalakat nyithat - állítják kanadai kutatók állatkísérleteik alapján, amelyek során egerekben sikerült visszafordítaniuk az autizmus-szerű viselkedést.

Több pénz, nagyobb esély a gyógyulásra

2012. 11. 23.
A személyes orvoslás legfrissebb eredményeként egy adott páciens betegségét hordozó állatot személyre szabott kísérleti alanyként használhatják. Egyes kutatók a filmek és internetes játékok szereplőihez hasonlóan avatároknak nevezik őket.

Gyógyszerrel is csökkenthető a bűnözés

2012. 11. 22.
A svéd Karolinska Intézet kutatói 25 ezer figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral élő (ADHD-s) svéd ember követéses vizsgálatában megállapították, hogy kisebb a visszaeső bűnelkövetés esélye azoknál, akik gyógyszeres kezelést kapnak állapotukra.

Van-e jövője a hagyományos gyógyításnak és a gyógynövényeknek?

2012. 11. 18.
Nehezen hozzáférhetők a vadon élő gyógynövényekkel kapcsolatos korszerű ismeretanyagok, emellett a tradicionális tudás lassan homályba vész – derült ki a Traditional and wild projekt eddigi kutatásaiból. A projekt vizsgálatai alapján oktatási anyagok készülnek, valamint októberben átadták az első elkészült tájházat is, Kunadacson.

Megcáfolták az alfahím-elméletet?

2012. 11. 13.
Amerikai evolúciós genetikusok vitatják azt az "alfahím-elméletként" is ismert nézetet, amely szerint történetileg egy-egy generációból csupán néhány szerencsés férfi adta tovább Y kromoszómáját, illetve génjeit utódainak.

Az egypetéjű ikrek sem tökéletesen egyformák

2012. 11. 12.
Egypetéjű ikrek között is lehetnek genetikai különbségek. Amerikai kutatók szerint a megtermékenyített petesejt különválása után akár több száz mutáción is átmehetnek az embriók.