Cikk találatok a következő kulcsszóra: Kutatás

Az egypetéjű ikrek sem tökéletesen egyformák

2012. 11. 12.
Egypetéjű ikrek között is lehetnek genetikai különbségek. Amerikai kutatók szerint a megtermékenyített petesejt különválása után akár több száz mutáción is átmehetnek az embriók.

Életeket menthet a húsevő növény?

2012. 11. 11.
A húsevő harmatfű (Drosera-nemzetség) fajai egy amerikai kutatás szerint némi ravaszsággal a jövőben számos orvosi eljárás során segíthetnek az emberen.

Boldogabbak leszünk a kávétól?

2012. 11. 10.
Német kutatók vizsgálata szerint a napi néhány csésze kávéban lévő koffeinmennyiség segíti az agyunkat abban, hogy gyorsabban és pontosabban ismerje fel a pozitív jelentéstartalmú szavakat.

Vége a veszélyes kísérleteknek

2012. 11. 09.
Amerikai kutatók az emberi tüdőt modellezve, mikrochipre felvitt élő sejtekkel kezdték meg gyógyszerek tesztelését.

Közel állunk a valódi halhatatlansághoz

2012. 11. 06.
Egyes kutatók szerint akár pár évtizeden belül elérhető lehet a halhatatlanság, jó esélyünk lesz arra, hogy elhalasszuk az eddig kötelezőnek hitt túlvilági látogatást.

Érdemes kerülni a palackba zárt, cukros veszedelmet

2012. 11. 01.
Közel 40 ezer ember válaszolt a követéses vizsgálatban az étrendjüket, egészségi állapotukat és életvitelüket firtató kérdésekre, először 1990-ben, majd 1995-ben és 2000-ben.

Közel járnak a rettenetes betegség gyógyításához

2012. 10. 25.
Dél-afrikai és amerikai kutatók felfedezték, hogy némelyek szervezete miként képes a HIV-vírussal szemben hatékony antitestek előállítására.

Vízminőség-vizsgálat: ilyen a csapvíz Budapesten

2012. 11. 03.
Bár az ország egyes részein komoly problémák vannak a vezetékes víz minőségével, Budapesten nem kell aggódnunk, ha csapvizet fogyasztunk. A fővárosi csapvíz ugyanis olcsó és egészséges - derül ki az Együtt Európáért Alapítvány megrendelésére készített vízminőség-vizsgálatból.

A mellrák ritkábban újul ki a sovány nőknél

2012. 09. 29.
Az elhízott – sőt már a túlsúlyos – nőknek is jelentősen megnő az esélyük a mellrák kiújulására, függetlenül a korábbi terápiák fajtájától – áll egy új amerikai kutatásban. Dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza az összefüggésekről és a rendszeres szűrés jelentőségéről beszélt.

Új utak a daganatok gyógyszeres kutatásában

2012. 09. 28.
Az utóbbi évtizedekben a sejtműködésre vonatkozó ismereteink rohamosan bővültek. Többet tudunk a DNS-ről, az RNS-ről, a proteinekről, a jelátviteli folyamatokról vagy a sejt genetikus profiljáról. Érthető tehát, hogy a rák kezelése is irányt váltott: azokat a sejtműködési zavarokat „vette célba”, amelyek daganat keletkezéséhez vezethetnek. E törekvések viselik a „célzott terápia” nevet.