Az egészség alapjai

2016. 12. 02.
A mai urbanizált világban nagyon fontos az egészséges táplálkozás és életmód, mert ezek a hosszú élet alappillérei. Arról, hogy mire figyeljünk a mindennapokban, a ráckevei Szent István Gyógyszertár vezetőjét, dr. Hegedűs Máriát kérdeztük.

Jól döntöttünk

2016. 11. 04.
Elindult a tanév, új iskola, új óvoda, ingázó nagy gyermekek, több autózás, pontos időbeosztás, sok szervezés, előrelátás. Mostanra megszoktuk a változásokat mindannyian és simán indul a reggel, bár minden nap másik kamasz indul később, és jön haza korábban, ezért mindez csak egy nagyméretű heti beosztással sikerülhet, amit nemrég felrakattam az előszobába a fiúkkal, és szorgosan írom, hogy milyen nap, melyik gyerek mettől-meddig és hol van; mivel jön haza, és mit kell vinnie; ki megy a kicsikért, és ki a vacsifelelős…

Fenntartható táplálkozási trendek

2016. 11. 01.
A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat, vagy új élelmiszer az üzletek polcain. Szinte naponta olvashatunk a táplálkozástudomány területén publikált új kutatási eredményt, ami sokszor átkeretezi ismereteinket, átformálja véleményünket az egyes élelmiszerekkel kapcsolatban. Mindemellett van néhány olyan globális jelenség, például a globális felmelegedés, amely nem csak az étkezésünkre, de életünk minden aspektusára rányomja a bélyegét.

Egészségünk a zsebünkben

2016. 09. 26.
Rendszeresen sportolok. Eddig segítségemre volt ebben egy nagyon jól használható kütyü. Egy pánt, amely a mellkasomról a telefonomra töltött alkalmazás számára jeleket adott. A pántot meg kellett venni, de az alkalmazás ingyenesen letölthető. Imádtam, mert rengeteg adatot jelenített meg a telefonom képernyőjén. Mutatta, hogy mennyi idő alatt, milyen távolságot tettem meg, jelezte a pulzusomat, figyelmeztetett, ha túlpörgettem magam, mutatta az elégetett kalóriát, lépésszámot. Mindenből átlagot számolt, az adatokat tárolta.

Stressz: gyökerében elfojtani

2016. 09. 20.
Bármenyire furcsán is hangzik, a tartós stressz kialakulását meg lehet előzni, és már az első pillanatban gátat szabhatunk neki. A tünetek felismeréséről és a tartósan fennálló probléma veszélyeiről dr. Lakatos Péterrel, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanárával beszélgettünk.

Így motiváljuk magunkat a hétköznapokban

2016. 09. 13.
A rendszeres testmozgás kiemelten fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében. Ma már egyre többen igyekeznek a mozgást mindennapjaik részévé tenni, de bármennyire is lelkes az ember, mindenkivel előfordulhat, hogy belefásul a mindennapos rutinba és elveszti motivációját. Léteznek azonban apró trükkök, amelyekkel megkönnyíthetjük az edzőterembe vezető utat és új lendületet vihetünk edzéseinkbe. Legyen az egy új sportruha vagy egy lelkesítő partner, máris motiváltabbnak érezhetjük magunkat a soron következő edzéshez.

Kerüljük el a veszélyes kiszáradást!

2016. 07. 22.
Rengeteg tévhit kering arról, hogy mennyi folyadékot kellene naponta elfogyasztani, különösen egy forró nyári napon, amikor még jobban oda kell figyelnünk az ivásra. Mit és mennyit igyunk általában, illetve kánikula esetén? – erről kérdeztük dr. Gajdács Ágnes belgyógyász, obezitológus szakorvost.

Ezért aludjuk ki magunkat

2016. 03. 18.
Ma van az Alvás Világnapja, amely minden évben a tavaszi napéjegyenlőséget megelőző péntekre, idén március 18-ára esik. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a pihentető alvás fontosságára.

Borbás Marcsi: „Őrizzük meg a hagyományainkat”

2016. 03. 03.
Bemondónőként ismerte meg az ország még a '90-es években, majd rövid idő múlva már műsorvezetőként dolgozott a Magyar Televíziónál. A mai napig láthatjuk a képernyőn egy gasztronómiai műsor háziasszonyaként, hiszen imád főzni. Borbás Marcsival 2016 februárjában beszélgettünk a régi televíziózás szabályairól, ősi hagyományainkról és a ma divatos étkezési trendekről.

A kályha melegénél - apaszemmel

2016. 02. 24.
Január közepén bontottuk le a karácsonyfát és a meggyőző érvem az volt a kisebbek felé, hogy amikor kiszáradt a törzse, akkor az aprított fán tudunk majd bográcsban főzni finomakat. Lehet, hogy baj, de én az 5 éves lányommal és a 8 éves fiammal szoktam fát vágni. Ezért ők a felügyeletem mellett használják a fejszét. Nekem is engedte apám, csak be kellett tartani a szabályokat.