Cikk találatok a következő kulcsszóra: Járvány

A Covid-járvány és a szezonális influenza összehasonlítása

2020. 09. 26.
A járványügyi helyzet fokozódásával nagyon fontos beszélni a szezonális légúti influenzás megbetegedések és a jelenlegi járvány kapcsolatáról.

Előállították az első vérplazma-alapú vakcinát

2020. 09. 25.
A kelet-lengyelországi Lublinban működő egyik biotechnológiai cég előállította a koronavírus-fertőzésből felgyógyultak vérplazmájából kivont immunoglobulinokat tartalmazó vakcinát.

Csupán a fertőzöttek ötöde marad tünetmentes

2020. 09. 24.
Ha a tünetmentes fertőzöttek száma magas lenne, akkor az úgynevezett tömeges immunitás gyorsan elérhető lenne egy elmélet szerint.

Változás lesz iskolai menzáknál a járvány miatt

2020. 09. 23.
A járvány egészségügyi kockázatának csökkentése érdekében minden iskola több területre kiterjedő ajánlást kapott, amelynek fontos része az iskolai étkeztetésre vonatkozó javaslatsor is.

A koronavírus ellenállóbb lehet, mint korábban gondolták

2020. 09. 23.
A Semmelweis Egyetem kutatóinak a Nemzeti Népegészségügyi Központ, Nemzeti Biztonsági Laboratórium kutatóival együttműködve először sikerült az aktív, fertőzőképes koronavírus szerkezetét megvizsgálni.

Ambuláns mintavételi pontok segítik az ingyenes tesztelést

2020. 09. 22.
Amennyiben valakinek a kontaktkutatás kapcsán szükséges a tesztelése, a háziorvos időpontot kérhet a 17 ambuláns mintavételi pont valamelyikére, ha a jelentkező tünet- és panaszmentes.

Néhány szabály betartásával sokat tehetünk a fertőzés ellen

2020. 09. 20.
A járvány második hullámában ismét mindannyiunknak nagy a felelőssége abban, hogy mennyire lesz sikeres a védekezés. Figyeljünk egymásra, hogy elkerülhessük a további korlátozó intézkedéseket!

Minden beteg jobban lett, aki eddig vérplazmát kapott

2020. 09. 18.
Az eddigi tapasztalatok szerint minden ötödik, a koronavírus-fertőzésen átesett ember szervezete termel elegendő ellenanyagot, így tőlük le lehet venni a vérplazmát.

Csak minden ötödik gyógyult termel elegendő ellenanyagot

2020. 09. 17.
A tapasztalatok szerint csak minden ötödik, a fertőzésen átesett ember szervezete termel elegendő ellenanyagot.

Apró biológiai molekula nyújthat védelmet a koronavírus ellen

2020. 09. 17.
A Pittsburgh-i Egyetem orvostudományi karának kutatói elkülönítették a legkisebb biológiai molekulát, amely teljesen semlegesíti a Covid-19 betegséget okozó új koronavírust.