Cikk találatok a következő kulcsszóra: Orvosok

Az év onkológusa: dr. Dank Magdolna

2013. 04. 22.
Dr. Dank Magdolna, a SE Radiológiai és Onkoterápiás Klinika egyetemi docense kapta idén az év onkológusa emlékérmet.

Az orvosi empátia csökkenti a fájdalmat

2013. 02. 05.
Nemrégiben bebizonyosodott, hogy nemcsak a gyógyszerek képesek csökkenteni a betegek fájdalmait, de a bizalomgerjesztő orvosi jelenlét is. Dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical holisztikus szemléletű ortopéd orvosa az orvosi szakértelem és az empátia együttes jelentőségéről beszélt.

Példátlan orvosi akció Magyarországon, új módszer az életmentésre

2012. 11. 29.
A Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Intézetében egy négynapos újszülött életét mentette meg azzal, hogy vérét - dialízissel- megtisztították a benne felhalmozódott méreganyagoktól.

Életeket menthet a húsevő növény?

2012. 11. 11.
A húsevő harmatfű (Drosera-nemzetség) fajai egy amerikai kutatás szerint némi ravaszsággal a jövőben számos orvosi eljárás során segíthetnek az emberen.

Lehet, hogy Ön is feleslegesen szedi a vérnyomáscsökkentőjét?

2012. 09. 30.
Egy tanulmány szerint a rezisztens magas vérnyomásban szenvedők egyharmadánál az úgynevezett fehérköpeny-szindróma váltja ki a normálistól eltérő vérnyomást, vagyis kizárólag az orvosi rendelőben mérnek náluk kóros értéket.

Tűbalesetek

2012. 09. 20.
Európai tanulmányok becslései azt mutatják, hogy a legtöbb egészségügyi dolgozó legalább évente egyszer elszenved tűszúrás okozta balesetet. A használt injekciós tűk több mint 30 féle, vérben található kórokozóval fertőzhetnek.

A betegellátás megszűnt, nincs tovább?

2012. 08. 27.
Ha végleg összeomlik, ki fog odaállni az emberek elé és vállalni, hogy kimondja: a magyar egészségügy halálának időpontja 2012, a betegellátás megszűnt, nincs tovább?

Hogyan csináljunk olimpiai bajnokot? (1.)

2012. 08. 07.
Egy századmásodperc. Ennyi lehet a különbség egy olyan sportoló között, aki most országát képviseli az olimpián, és egy másik között, aki otthon maradt. A színfalak mögött minden élsportolóval pszichológusok, fiziológusok, mérnökök, biológusok és dietetikusok hada foglalkozik. Hogy mit tesznek, az jól őrzött titok: az érmek kiosztásáig senki sem tudja, hogy sikeresek voltak-e. Lehet azonban néhány megalapozott sejtésünk arról, hogy mit is csinálnak.

Jön az e-recept

2012. 05. 19.
Az e-recept bevezetésével egyszerűbben nyomon követhető lesz, hogy a beteg a gyógyszeres terápia során betartja-e az orvos utasításait, illetve lehetővé válik, hogy feltárják együttműködése hiányának okát – állapították meg szakemberek az e-receptről tartott tudományos ülésen.

A lelet utazzon, ne a beteg!

2012. 05. 03.
Az ötmilliárd forintosra becsült magyarországi egészségügyi informatikai piacon a kórházak ma az indokoltnál jelentősen többet költenek rendszereik működtetésére.