A hónap gyógynövénye: Citromfű

2014. 04. 09.
A mentához hasonló alakú, illatos levelű citromfű fűszer- és gyógynövényként egyaránt ismert. Népi neve (mézfű) aromadús voltára, kellemes ízére, egyben a latin nevében szereplő melissa (méz) szóra utal.

Egy csodálatos gyógynövény a rákos sejtek ellen

2014. 03. 16.
Mivel napjainkban a rák az egyik leggyilkosabb betegség a világon, a kutatók folyamatosan próbálnak rá újfajta gyógymódokat találni.

Az egyik leghasznosabb gaz bolygónkon

2014. 03. 09.
Rálépsz, figyelmen kívül hagyod, vagy megpróbálod kiirtani a gyepedből… Azonban ez az ártalmatlan kis fű az egyik leghasznosabb gyógyszer a Földön, ami csak azért könyörög, hogy betakarítsák.

A világ leggazdagabb C-vitamin-forrása

2014. 01. 23.
A goji, köznapibb, itthon is ismert nevén ördögcérna (latinul Lycium barbarum) a burgonyafélék családjába tartozó, évelő cserje. Ázsiából került Európába, termését Tibetben már több ezer éve használják gyógyításra. Hazánkban elsősorban dísznövényként terjedt el.

A legjobb tea torokfájására

2014. 01. 12.
Ugye ismerik az érzést: reggel arra ébredünk, hogy kapar, reszel a torkunk, fáj a nyelés, a beszéd – ez mindig a kezdődő influenza jele. Amikor pedig a két-három napig tartó torokfájás elmúlik, elkezd folyni az orrunk, lázasak leszünk, és minden tagunk fáj.

Nemzeti gyógynövénymintakert lesz Balatonőszödön

2014. 01. 04.
A kertet egy régi, omladozó kúria elhanyagolt parkjából alakítják ki, a munkálatok tavasszal indulnak, és 2014 nyarának végén fogadhatja az első látogatókat.

Testünket-lelkünket erősíti a gyömbér

2013. 12. 19.
A gyömbér több mint 12 féle antioxidánst és nyolcféle májvédő vegyületet tartalmaz. Üvegházban nálunk is termeszthető ez a széleskörűen felhasználható fűszer- és gyógynövény.

A hónap gyógynövénye: csipkerózsa

2013. 12. 13.
A csipkerózsa Európában honos, 1-3 m magas tüskés cserje. A rózsafélék családjába tartozik. Levelei 5-7 levélkéből állnak. A drogot a csipkerózsa egészben szárított áltermése vagy a terméshús adja.

Természetes zsírégető tea kökényből

2013. 12. 17.
A kökény Európa egyik legelterjedtebb gyógynövénye, mégis, az utóbbi időben mintha kissé háttérbe szorult volna. Pedig a népi gyógyászat sok dologra javasolja, többek között a fogyókúrázóknak is régóta segít a belőle készült tea.

A hónap gyógynövénye: a szurokfű

2013. 11. 12.
A közönséges szurokfű honos Eurázsiában, a mediterráneumban, hazánkban helyenként tömegesen fordul elő. Virágzása júliustól szeptemberig, megfigyelések szerint esetenként októberig tart. A drog illóolajakat, cserzőanyagot, flavonoidokat és gyantát tartalmaz.