Gyuri bácsi ajánlja: őszi tisztítókúra

2013. 10. 22.
Évente kétszer ajánlatos a szervezet méregtelenítését elvégezni: tavasszal és ősszel. A tél előtti salaktalanítással felkészülünk a vitaminokban, napsütésben (vagyis D-vitaminban) szegény, barátságtalan, ködös és hideg napokra. Ezt a tisztítókúrát végezhetjük gyógynövények segítségével, és mindenféle tisztítókúra (léböjt, diéta) alatt ajánlatos gyógyteákat inni folyadékbevitel céljából.

Egy kevéssé ismert szupervitamin a természetből

2013. 10. 23.
Megtalálható itthon is, általában kerti sövény formájában. Sokan ki is irtják, mivel jótékony hatásait, értékét nem ismerik. A természet adta magvak, zöldségek, gyümölcsök, gyógynövények közül az egyik leghatásosabb és talán a legismeretlenebb Magyarországon. Amiről szó van, az pedig nem más, mint a goji-bogyó (ördögcérna, farkasbogyó).

A hónap gyógynövénye: Cickafark

2013. 10. 09.
A mezei cickafark kámforos illatú, fehér virágú, hazánkban honos, lágy szárú, 50-80 cm magas, a fészekvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozó évelő növény. Gyöktörzzsel telel át. Többszörösen szeldelt levelei szórt állásúak. Júniustól késő őszig virágzik.

A legjobb gyógymódok felfázás ellen

2013. 10. 07.
A felfázást kezdeti fázisban otthon is ki tudjuk kúrálni. A hűvösebb, nyirkosabb idő érkeztével egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk az odafigyelésre, hiszen ebben az időszakban nagyobb az esélye a felfázásnak, ám nem csak a hideg okozhatja a kellemetlenséget.

Gyógyteák vesénk védelmére

2013. 09. 21.
A szervezetben keletkező káros bomlástermékeket a tüdő, a belek, a verejtékmirigyek és a vesék távolítják el. A vesék a vízben oldható anyagcsere-végtermékekből képeznek vizeletet.

Érnek-e valamit a visszérkrémek?

2013. 09. 12.
Sokan szenvednek visszerektől, de a legtöbben nem tudják, mit is kezdjenek vele. Vannak, akik csupán elmennek a patikába vagy a helyi boltba, levesznek a polcról egy kenőcsöt, amit erre a problémára fejlesztettek ki, és reménykednek.

A hónap gyógynövénye: Galagonya

2013. 09. 11.
Bátran állíthatjuk, ez a szúrós ágú, rendkívül hosszú életű cserje a szív megmentője. Egész Európában és Szibériában elterjedt, legelők és erdők szegélyében gyakori, 2-3 méter magasra is megnő, tüskés ágai szerteágazóak. Virága fehér, illatos, öt sziromlevélből áll.

Antibiotikum a természetből: az oregánó

2013. 08. 31.
Az oregánó a természet ajándéka, amelynek antibiotikus, baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik, ráadásul az ára jóval alacsonyabb, mint némelyik gyógyszeré. Tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést, de enyhíti az orrmelléküreg-gyulladást és a tüdőgyulladást is, valamint eltünteti a szemölcsöket és a fejbőrről a korpát, segít ízületi fájdalmak esetén, és még az idegeket is nyugtatja.

A fokhagyma felére csökkentheti a tüdőrák kockázatát

2013. 08. 19.
Ha hetente kétszer nyers fokhagymát fogyasztunk, csaknem felére csökkenthetjük a tüdőrák kialakulásának kockázatát – így még a fokhagymaevő dohányosoknál is jelentősen csökken a tüdőrák veszélye. Az erről szóló kínai tanulmány online jelent meg a Cancer Prevention Research c. folyóiratban.

Fűszer, lekvár, borovicska: bemutatkozik a boróka

2013. 08. 18.
A közönséges boróka tűlevelű, örökzöld cserje vagy kis fácska, innen kapta népies elnevezéseit is: aprófenyő, borostyántüske, borókafenyő, fenyőtüske stb. Gömbölyded, éretten kékesfekete színű, hamvas termései 2-3 év alatt érnek be, ezért egy fán egyszerre vannak jelen a különböző érettségű bogyók: a halvány zöldek a legfrissebbek, a bordók a tavalyiak, a szürkés-barnás színűek pedig a már 2-3 évesek.