A hónap gyógynövénye: az aranyvesszőfű

2013. 08. 20.
Aranyos rutának, aranyos istápfűnek hívja a népnyelv. Magasra, akár másfél-két méterre is megnő, karcsú szárán aranyszínű virág ringatózik, ezért kertekbe, parkokba is szívesen ültetik. Gyuri bácsi gyógynövénykertjébe is telepítettünk néhány tövet.

Vérehulló fecskefű: gyógyír vagy méreg?

2013. 07. 21.
Külsőleg szemölcsirtásra tökéletes, frissen azonban egyébként mérgező, szárítva pedig nagyobb mennyiségben légzésbénító hatású. A szép kis sárga virágú növény görög eredetű, költői nevet kapott: a Chelidonium jelentése „fecske”, mivel a növény a madár megjelenéséhez hasonlóan a tavasz beköszöntét jelzi. A növény bármely részét megtörve azonnal kibuggyan narancssárga tejnedve, innen kapta a népi, „vérehulló” elnevezést.

Lendületben a Természettudományi Múzeum

2013. 07. 20.
Alig több mint egy hónapja jelent meg a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztályának gondozásában az Ehető vadnövények a Kárpát-medencében című kötet, amely azóta az érdeklődés középpontjába került.

Gyógyteák és önbizalom – a nyaralás elengedhetetlen kellékei

2013. 07. 12.
Órákig tudom bámulni az embereket az utcán, ezen a hatalmas színpadon. Nézem arckifejezésüket, hajviseletüket, csomagjaikat, ruhájukat, lábbelijüket. Elképzelem, hová mennek, hogyan élnek, milyen az otthonuk, a munkahelyük. Azokat szeretem a legjobban, akik előnytelenül öltözöttek, akiknek szemlátomást nem számít, mit gondol róluk a világ. Talán nem törődnek magukkal, gondolom ilyenkor, de az is lehet, hogy nem szeretnek a tükörbe nézni.

A hónap gyógynövénye: a málna

2013. 07. 18.
Az egész északi féltekén honos, 1-2 méter magasra megnövő cserje, szárát apró szőrök borítják. Nem szereti a mediterrán vidéket és a hideg síkságokat sem, a sziklás, erdős területeken érzi jól magát. Gyümölcséért termesztik is, készül belőle lekvár, szörp, pálinka. A híres osztrák linzertorta is málnalekvárral van töltve. Fehér virága május-júliusban nyílik, termése július végére fejlődik ki.

Mire jó a cserszömörce?

2013. 06. 24.
A cserszömörce (Cotini coggyria) elsősorban szájbetegségek ellen használt gyógynövény. A drogot nyáron gyűjtött leveleiből (Cotini folium) nyerik; a zöld levelek ősszel mély bíborvörösre vagy narancssárgára színeződnek.

Egy izgalmas új könyv a gyógynövényekről

2013. 06. 12.
Az ünnepi könyvhétre jelent meg A bükki füvesember nyomában című könyv. Szerzője a híres-neves bükki füvesember, Szabó Gyuri bácsi lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa. A könyvet ajánló előszót Schäffer Erzsébet írta.

Egy finom gyógynövény: a fekete bodza

2013. 06. 11.
A bodzát már a görögök és a rómaiak is ismerték, a germán népek körében pedig tisztelet övezte ezt a sokféleképpen felhasználható gyógynövényt, amelynek virágát, érett bogyóit és leveleit is gyűjtik.

Máriatövis: a májvédő gyógynövény

2013. 06. 02.
A máriatövis nem egy mostanában felkapott gyógynövény: már az ókori birodalmakban ismerték jótékony hatását, és rendszeresen fogyasztották silymarint tartalmazó, érett magjait.

A sokarcú mezei katáng

2013. 05. 31.
A mezei katáng vagy vadcikória vadon termő gyógynövényünk, ami szinte mindenhol előfordul hazánkban. Parlagokon, utak mentén, gyomtársulásokban nő. Égszínkék virágairól és a még a téli időszakra is megmaradó, felálló szármaradványairól könnyen felismerhető. Virágai szép időben reggel kinyílnak, és a napraforgóhoz hasonlóan követik a nap járását. Népies nevei: vadcikória, katángkóró, napranéző, naprajáró, bodácskóró.