Cikk találatok a következő kulcsszóra: autoimmun betegségek

Háziállat-allergia – nem csak a szőre okozza

2012. 10. 10.
A lakáson belül jelentkező allergiás tüneteket gyakran a háziállat jelenléte okozza. A panaszok rendszerint egész évben jelentkeznek, és az egyetlen megoldást gyakran a kedvencünktől való megválás jelenti.

Légkondicionálóval az allergiás tünetek ellen

2012. 09. 14.
Napjaink egyik legelterjedtebb népbetegsége az allergia. A szabadban szinte lehetetlen a különböző belélegezhető allergénekkel szembeni védekezés, otthonunkban azonban könnyedén megszabadulhatunk a kínzó tünetektől.

Előzze meg a szénanátha következményeit

2012. 09. 13.
A tüsszögéssel, orrfolyással és köhögéssel járó panaszokat hajlamosak vagyunk félvállról venni. A házi patikából beszerzett, recept nélküli kapható szerekkel átvészelt allergiás időszak azonban hosszú távon kellemetlen szövődményeket is okozhat. Az öngyógyítás veszélyeiről dr. Augusztinovicz Mónikát, a Budai Allergiaközpont allergológus, fül-orr-gégész orvosát kérdeztük.

Most tetőzik a parlagfűszezon

2012. 08. 19.
A hét folyamán várhatóan erősödnek az allergiás panaszok, a parlagfű virágzása rendszerint augusztus közepe-vége felé éri el csúcsidőszakát. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosának segítségével összegyűjtöttük a parlagfű-allergiával kapcsolatos fontosabb információkat, melyek hasznos segítséget nyújthatnak a következő időszakban.

A testsúly és a pajzsmirigy

2012. 08. 16.
Pajzs, pillangó, U betű - lehet választani, mert többféle fantázianévvel is szerepel az a létfontosságú mirigy, amely nyakunk elülső részén, a légcső két oldalán helyezkedik el. "Pajzsmirigy néven vált ismertté, egyrészt, mert a pajzsporc előtt található, másrészt, mert alakja szerint leginkább pajzshoz hasonlít" - mondja beszélgetőpartnerem, Varga Fatima endokrinológus szakorvos.

Művészettel a gyilkos kór ellen

2012. 07. 21.
Minden év szeptember 15-én a világ számos országában megemlékeznek a Limfóma Világnapról. Az esemény célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a rosszindulatú nyirokrendszeri betegségben szenvedőkre és a gyógyítás lehetőségeire.

Politikai céloktól az allergia kezeléséig: az immunterápia története

2012. 05. 19.
A 100 éves múltra visszatekintő immunterápiás kezelés felfedezésének legelső gyökerei valójában egészen az ókorig, a Kr.e. 132-63-as évekig nyúlnak vissza. Azokban az időkben a politikai ellenfelek félreállításának gyakori eszközeként alkalmazták a mérgezést. VI. Mithridatész pontoszi király ezt megelőzendő, olyan módszer kidolgozására törekedett, amely képes hatástalanítani a kígyómérget.

Gyermekkorban reuma? Gyakoribb, mint gondolnánk

2012. 05. 04.
Sokan úgy gondolják, hogy az autoimmun betegségek gyermekkorban ritkán fordulnak elő. Ezzel az általánosan elterjedt tévhittel szemben a valóság az, hogy a reumatikus betegségek a leggyakoribb gyermekkori krónikus betegségek közé tartoznak. Hazánkban legalább 3-5000 gyermek szenvedhet (krónikus ízületi gyulladásban.

Váratlanul érkezett az idei allergiaszezon

2012. 04. 15.
A hosszú, fagyos téli hónapok után szinte átmenet nélkül érkezett a szokásosnál melegebb, tavaszias idő. A szeles, csapadékmentes hetek tovább fokozzák az allergiás panaszokat. Dr. Balogh Katalint, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosát arról kérdeztük, mire számíthatunk az idei pollenszezonban.

Minden leletem negatív. Akkor miért érzem ilyen rosszul magam?

2012. 03. 28.
Vegyük azt, hogy egy egészségügyi intézetben hétféle betegség szakrendelése folyik: szemészet, neurológia, fül-orr-gégészet, reumatológia, kardiológia, tüdőgondozó (tudom, helyileg ennek külön kell lennie!) és pszichiátria.