Popper Péter - Lassan járj, tovább élsz! 2. - video

2010. 08. 14.
Ha azt mondom a harmadéves egyetemi hallgatóknak, hogy az emberiség története egy testvérféltékenységgel kezdődött, úgy néznek, mint a hal a kocsonyából. Mondom:
– Tudják, hogy miről beszélek? Káin és Ábel? – Nincs konzekvencia. Vagyunk hatvanan a teremben.
– Tegye fel az a kezét, aki tudja, hogy miről beszélek.
Felteszik tizennégyen a hatvanból. Ez az európai kultúra alapja – ezt kell tanítani?

Popper Péter - Lassan járj, tovább élsz! 1. - video

2010. 08. 09.
Ha én ördög lennék – mondjuk Lucifer –, és azt a megbízást kapnám, hogy tegyem tönkre a jó Isten teremtette világot, akkor pörgetném. Az emberi agynak ugyanis van egy élményfeldolgozó üteme, lehetősége. Már régen felmerült a kérdés, hogy az ún. gondolkodó gépeket, computereket meg lehet-e bolondítani? A válasz: igen.

Popper Péter - A gondolat teremtő ereje 3. - video

2010. 07. 27.
Megmenteni sem akarjuk magunkat, anniyval jobban vonzódunk a negatív iránt. Nagyon sok olyan ember él, akik számára a jó dolgok illúziónak tűnnek, tündérmesének. Számukra valóságértéke a rossz dolgoknak van. Ezt a típust én úgy hívom: örömgyilkosok.

Popper Péter - A gondolat teremtő ereje 2. - video

2010. 07. 19.
Sokféle technika van arra, hogy elsajátítsuk a pozitív gondolkodást. De meg kell találni azt a módszert, ami adekvát a személyiséghez és belső lehetőségekhez.

Popper Péter - A gondolat teremtő ereje 1. - video

2010. 07. 15.
A gondolat teremtő erejében fizikai értelemben nem hiszek. De lelki értelemben igen. Tudom, hogy az ember pozitív beállítottsága rendbehoz, harmóniában tart. A negatív gondalatoktól biztos, hogy romlik az ember állapota.

Popper Péter - Le a maximalizmussal! 3. - video

2010. 06. 25.
Avagy merjünk hibázni! Emlékszem egy olaszországi kalandomra. Az 1960-as, 70-es években a kereszténydemokrata olasz miniszterelnök, Giulio Andreotti adott egy fogadást, ahova tudós embereket hívott meg, köztük engem is. Az estélyen megjelent Berlinger, az akkori kommunista párt főtitkára. A két politikus szívélyesen üdvözölte egymást és hosszas beszélgetésbe elegyedett. Én nem értettem, hogy lehet két ellentétes nézetet valló politikus között ilyen kedélyes csevely.

Popper Péter - Le a maximalizmussal! 2. - video

2010. 06. 20.
Avagy merjünk hibázni! Egy 7 éves gyerek memóriáját fel tudom mérni, mert a dolog mérhető. De a valódi pszichológiai kérdések nem mérhetők. Ha megkérdeznék egy Nobel-díjas pszichológust, hogyan kell lelkileg egészségesen viselkedni, ha az embert elhagyja a szerelme, érdekes válaszokat kapnánk.

Popper Péter - Le a maximalizmussal! 1. - video

2010. 06. 09.
Avagy merjünk hibázni! A tökéletes világ mintaképe mindennap az orrunk alá dörgöli magát. Még egy fáradt nap után is, mikor a dolgos felnőtt leülne megpihenni. Minden a maximalizmusról szól, és alattomos mód még a reklámok is ezt kérik számon tőlünk. A trend szerint legyél karcsú és divatos... Szégyelld magad, ha nem vagy tökéletes szülő, nem vagy
elég jó anya...

Popper Péter - Felvételi-, munkahelyi alkalmasság 4. - video

2010. 05. 27.
Van egy nagy és régi vita. Az olyan tudást egy emberről, amit ő nem akarva mondott el nekem, hanem indirekt eszközökkel, tesztekkel tudok meg, jogom van azt felhasználni az ő egzisztenciájában? Hosszú időn keresztül voltam igazságügyi szakértő. Dolgoztam különböző tesztekkel, módszerekkel, bűnözőkkel. Az első mondat így hangzott: ennek a vizsgálatnak az eredményét én a bíróság elé fogom tárni, ezt magának tudnia kell. Vigyázzon, hogy mit mond nekem.

Popper Péter - Felvételi-, munkahelyi alkalmasság 3. - video

2010. 05. 21.
A pszichológus számára egy pofon és egy simogatás az két cselekvés. Lehet, hogy a motívumait feltárja, de azt nem, hogy az egyik társadalmi szempontból pozitív, a másik pedig negatív. Rámutathat, hogy egy zseni és egy értelmi fogyatékos az kétfajta gondolkodási struktúra, de a társadalmi hasznossághoz nem tud a pszichológus hozzászólni. Azt kölcsön veszi a pedagógiától, ettől, attól, amattól...